top of page

Sommarmat

Sommaren är kort, men inte tillräckligt för att CSN ska räcka. De varma dagarna kommer fortsätta och det är viktigt att få i sig mat (och glöm inte vatten!). Även du med sommarjobb som började i juni får ju inte första lönen förrän juli, så vi på redaktionen har sammanställt lite budget-vänliga maträtter, a.k.a mat utan färskvaror, så att du kan klara dig fram till den 25:e.


Shakars recept

En matig soppa tillagad med kärlek. Den är godast med färsk lök och vitlök. Men frukta inte! Dessa kan ersättas med lök- och vitlökspulver om löken i kylen är från förra CSN-lånet.


Auntie’s favorite linssoppa


Vad du behöver är:


2,5 dl linser

1 msk Lökpulver

1 tsk Vitlökspulver

1 msk curry

vatten

solrosolja

salt

peppar

valfritt för tjockare soppa: potatis

(bättre alternativ till lök- och vitlökspulver är 1 lök och 3 vitlöksklyftor)


Vad du ska göra:

  1. Stek 2,5 dl linser i en kastrull i en msk solrosolja i en minut på medelhög värme.

  2. Tillsätt 500 ml av kokande vatten och blanda väl.

  3. Fortsätt blanda tills det mesta av vattnet har kokats bort och börja vispa eller använd en gaffel för att mosa linserna i vattnet. Tillsätt 1 msk curry och smaka av med salt och peppar.

  4. Tillsätt 250 ml kokande vatten när soppan har tjocknat och fortsätt blanda.

  5. (Valfritt steg) Tillsätt 1 msk lökpulver och 1 tsk vitlökspulver (ett bättre alternativ är att finhacka 1 lök och pressa 3 vitlöksklyftor och stek dem i en stekpanna och tillsätt i soppan)

  6. (Ännu mer valfritt) Skär potatis i 1 cm stora bitar, stek med en nypa salt och peppar och tillsätt potatisbitarna till soppan om en tjockare soppa föredras.


Jag mäter inte riktigt vattnet och tillagningstiden (eller något annat egentligen), men se över soppan och tillsätt vatten tills du känner att den är lätt nog. Jag föredrar soppan lite tjockare men auntie anser att det är fel. Det är absolut nödvändigt att man mosar ner linserna i vattnet innan man tillsätter mer vatten och säkerställ att vattnet har kokat. Garnera med lite chilipeppar om du vill ha lite starkare mat. Om din budget tillåter det, servera gärna med lite vitlöksbröd och lime eller citron.


Henriks recept


Denna enkla skafferiquesedilla kan du slänga ihop och tillaga på en kvart. Pricken över i:et för denna rätt är ost, men i studentfattigdomen kan ost inte garanteras så detta blir ett recept på att göra quesedilla sin queso.


Quesedilla sin queso = Dilla?


Vad du behöver är:


1 paket bönor (jag använde bruna)

1 burk majs

0.5 dl rostad lök

1 påse tacokrydda

1 tsk vitlökspulver

1 tsk lökpulver

Smaka av med salt och peppar

Tortillabröd


Vad du ska göra:


  1. Börja med att skölja och blanda bönorna i en skål tillsammans med majs och kryddorna. Jag brukar alltid blanda detta med händerna så att bönorna mosas och det bildar en grov smet. Det kan vara bra att smaka av smeten så du kryddat tillräckligt vid detta stadie.

  2. Sedan ska du portionera ut detta på tortillabröden. Det brukar räcka med en rågad matsked med bönsmet som jag lägger ut en ena änden. Den andra änden av brödet blöter jag med lite vatten, vilket gör att brödet lättare håller ihop under stekning. Sist rullar du ihop tortillabrödet.

  3. När du ska steka lägger du ner tortillan med skarven nedåt i pannan. När du strök på vatten i det tidigare steget lösgjorde det stärkelse från tortilla som nu gör att rullningen försluts vid stekningen. Stek tills den får en gyllenbrun färg och vänd till andra sidan.

  4. Servera med passande tillbehör. Det kan vara såser som du kan hitta hemma (majonäs, ketchup, BBQ-sås etc.). Det här kan vara tillfälle att damma av dina burkar förbjuden guacamole och cheddardipp du en gång i tiden köpte från texmexhyllan (Cheddardippen kan vara ett ostsubstitut i smeten men detta har jag inte testat så det görs på egen risk)


Efterrätt


Nu har du ju varit så duktig med sparandet, så varför inte unna sig en liten glass? Det finns ju gott om billiga alternativ. Svalkan av en glass är precis vad som behövs i värmen, så köp något du gillar! Ett tips är att inte köpa enstaka glass om du vill ha något som 88:an eller päronsplit. Köp en låda med 5-10 stycken!


En glass om dagen är bra för magen!

Skulle du vara intresserad av att pröva någon ny glass har Esset fixat en fantastisk review på de nya som lanserades. Ni kan läsa den här!


Vi hoppas att ni klarar er till sommarens första lön (Eller första CSN i Augusti)!


Trevlig fortsatt sommar!

Shakar Garmeny

Skribent

Henrik Bergström

Skribent

Milton Larsson

Skribent

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page