top of page

Miltons Tips på Studieverktyg

Uppdaterat: 3 okt. 2023

Nu kommer snart akademiska årets första tentaperiod! Vi kommer följa upp alla roliga artiklar om de olika drinkarna på campus med ännu roligare praktiska studieverktyg du kanske kan ha användning av under din tid på KTH!


För många är det första året på KTH och det kan vara svårt att bedöma vad för material som behövs till studierna. Jag har gått på Samhällsbyggnad sedan 2019 och har påbörjat min master i Transport och Geoinformatik, så jag har haft massa tid att testa diverse verktyg. Denna lista riktar sig mest till nya studenter, men det kan finnas intressanta tips till rutinerade studenter också!


Jag tänker gå igenom några verktyg som verkligen hjälpt mig under studietiden. Flesta av dessa har kommit som rekommendationer från kompisar som jag pluggat med. Verktygen varierar från ett alternativt program till Docs/Word till bra hemsidor som underlättar pluggandet under tenta-p. Min förhoppning är att du som läser detta hittar något du kan ha användning för i ditt pluggande, men också uppmana att testa olika verktyg och metoder! KTH är läskigt till att börja med, men ett enkelt sätt att göra det mindre skrämmande är att strukturera ditt pluggande på ett sätt som passar och motiverar dig :) !

Notion

Notion är ett program som kan laddas ned direkt på både Mac och Windows, men går också att köra i webbläsaren, precis som Google Drive. I kurser som kräver en del läsande och att du antecknar på föreläsning, är det bra att ha struktur. Det är lika viktigt att anteckningarna ska vara lätta att komma åt och förstå i efterhand.


Här är två exempel på hur några av mina anteckningar ser ut:

(Anteckningar från en föreläsning i Juridikkursen)


(Startsida för en kurs i mätningsteknik)


Notion gör det enkelt att strukturera anteckningar kursvis. Det går också att exportera anteckningar som PDF. Andra funktioner som gör att jag gillar notion:

- Ekvationer skrivs som i LaTeX

- Lätt att lägga in diagram och bilder

- Bra kalenderfunktion


Notion Pro kostar i vanliga fall, men om ni gör ett konto med eran KTH-mail och verifierar att ni studerar på KTH, kommer ni få Pro helt gratis under pluggtiden! Det finns oändligt med mallar och tutorials online, beroende på hur hårt du vill satsa.


Är du trött på Google Drive eller Word? Testa Notion!



TimeEdit

TimeEdit känner nog flesta studenter till. Det är ett enkelt sätt att kolla ditt schema online.


För att hitta ditt schema går du in på:


https://cloud.timeedit.net/kth/web/public01/


Därefter väljer du “Sök Schema / Search time tables” → Välj språk → Ställ in “Programme/Class” under “Search” → Sök på koden till ditt program (T.ex CSAMH1)


Här syns schemat, men det går också att prenumerera på den. På så sätt kan du lägga in schemat i Google eller Apples kalendar. (Se bild)


Whitelines / KTH-block

Båda typer går att köpa på Kårbokhandeln! Det som gör dessa block så bra är att rutorna är vita istället för svarta. Ifall du ska skanna in anteckningarna blir de mycket renare, då rutorna inte syns!



Kollin


Kollin är en onlinetjänst som sammanställer gamla tentafrågor, tillsammans med svar. Det underlättar väldigt mycket och är definitivt värt priset! Att sitta och leta tentor och svar själv går, men det kan vara svårt att hålla koll på vad du har pluggat/ inte pluggat. Kollin ger dig en bra översiktsbild på hur du ligger till i kursen och alla mattekurser finns!



KTH Bok

Det är i princip Blocket, fast för kurslitteratur. Ifall en orkar jaga lite, kan kurslitteratur hittas till väldigt bra pris! Ibland är det lugnt att litteraturen är från en äldre upplaga, så det kan vara bra att kolla vad som behövs för kursen du läser!

Här har ni hemsidan: https://kthbok.com/


Khan Academy

Khan Academy är en tjänst som liknar Kollin lite. Det som skiljer dem åt är att Khan Academy är på engelska, och täcker ämnesområden inom vissa kurser som Kollin inte gör. Året jag läste Samhällsbyggnadsekonomi fanns det ingen ekonomikurs på Kollin, men Khan Academy hade:

- Videoklipp som förklarade i princip alla koncept och hur de skulle appliceras

- Quiz för att se till att man förstod innehållet

- Tracker som höll koll på vad du hade gjort färdigt och vad du hade svårt för.

- Teoriavsnitt som på Kollin där allt står i text


Kurserna för Mikro-och Makroekonomi var det som gjorde att jag klarade Samhällsbyggnadsekonomi. Utöver det använde jag också tjänsten för att plugga till kursen i tvåan om differentialekvationer. Definitivt värt att kolla ifall du är en person som lär dig lättare genom att kolla på videos.


Naturligtvis är alla tidigare verktyg mina subjektiva favoriter! Alla har olika studietekniker och återigen hittar du det som passar bäst för dig genom att testa olika metoder ! Det finns också några grejer jag inte nämnda på denna lista som är super, t.ex:


- Wolfram Alpha för grafräknare online

- Focus Keeper för att sätta en timer när det är dags att fokusera

- Kaffe-kort på The Coffice för en gratis kaffe per 5 du köper


Hitta det som funkar för dig och lycka till med pluggandet!


Milton Larsson

Skribent

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page