top of page

Essets guide: Lava 2024! (“Den stora godisjakten”)

Uppdaterat: 6 feb.

Lava 2024!

Den 8:e februari kl 10:00 drar sektionens arbetsmarknadsmässa igång!

Vi har tipsen som gör att du får ut det mesta av Lava oavsett om du jagar drömföretaget (eller godis), allt från hur du lägger upp en plan innan mässan till typen av frågor du vill ställa ditt drömföretag.



Gör en plan

Många intressanta och spännande företag kommer att vara tillgängliga på årets Lava, allt från konsultföretag till kommuner. För att din upplevelse på Lava ska vara så effektiv och lärorik som möjligt bör du gå in på Lavas hemsida och kika på vilka utställare som fångar ditt intresse. Är det något företag som verkar extra spännande, surfa in på företagets hemsida och läs igenom vad deras verksamhet går ut på.

Hett tips! Gör därefter en checklista med vilka montrar du ska besöka och vilka frågor du har till respektive företag. Nedan kommer några tips på frågor och andra saker att fundera över innan och under besöket.



Ha ett fixat CV och LinkedIn

Ingen på mässan förväntar sig att du ska gå runt med en tjock pärm fylld med nyprintade CV:n som har den där familjära doften av … varmt papper? Men att snabbt kunna följa upp de kontakter du knyter under mässan är ovärderligt, så se till att ha ett CV och LinkedIn som i alla fall är uppdaterade!


Men vad ska du fråga dem om?

Frukta ej, Esset finns här för dig! Att ha några frågor förberedda kan vara fördelaktigt, glöm inte dock att det alltid är bättre med ett naturligt samtal än att läsa från ett manus. Det borde föreläsarna ha sagt upprepade gånger, och detta borde sitta i ryggmärgen! Nåväl, här kommer några idéer på frågor som en vägledning;


  • Börja med att tänka på vad du vill få ut av samtalet. Är målet endast att lära känna företaget lite bättre eller har du några större ambitioner?


  • Brukar ert företag erbjuda möjligheter till sommarjobb, deltidsjobb eller kanske exjobb? Alternativt, kan du kanske följa med en person från företaget under några dagar utan kompensation?


  • Många gånger är företagsrepresentanterna nyexaminerade från KTH själva och kan ha dyrbara tips om såväl individuella kurser till hur man maximerar ens studentlivet. Så passa på och fråga om deras erfarenheter! 


  • Men för guds skull, glöm heller inte bort att fråga de mer mjuka frågorna. Det är ju trots allt inte ett förhör. Exempelvis kan du fråga om hur företagsklimatet ser ut, hur många gånger i veckan är det after work? (Esset rekommenderar minst fyra gånger i veckan) Har företaget ett pingisbord? Brukar det vara casual friday där det är tillåtet att gå till jobbet i en onesie? Viktiga frågor det här…


Gratis är gott, men ät inte anteckningsböckerna snälla!

Se till att du har med dig en rejäl säck för att få plats med allt gratis sponsmaterial som delas ut vid montrarna. Glömmer du säcken brukar även dessa delas ut gratis.


Dress to impress

Eller snarare sätt på dig det som du känner dig bekväm med och som ger ett bra intryck. Anpassa det efter vad du vill. Hört att frack ger garanterat jobb..?


Häng av dig kläderna i garderoben

Att släpa runt på kläderna och en tung ryggsäck med matteböckerna hela dagen är rätt jobbigt så se till att bara ta med det du verkligen behöver. På så vis orkar du mer och du ger dessutom ett mer avslappnat intryck.


Jobbigt att ställa frågor?

Ta med en vän om det känns jobbigt att prata med företagen själv, men se till att ni inte blir för många. Dina chanser att få en bra personlig kontakt med utställarna är bättre desto färre ni är.

"Företagen är mer rädda för dig än vad du är för dem"

Tänk bara på att företagen är där för att de är intresserade av att lära känna oss och knyta kontakter! Tvivlar du så kan du veta att varje företag betalat mellan 25’000-90’000 kr för att få ställa ut vilket verkligen visar på vikten de lägger i det. Deras representanter har ofta varit med förut och tycker om att prata med oss studenter. 


Det råder ju även brist på ingenjörer (sägs det) och i slutändan vill de ha dina kunskaper och dina färdigheter, så det finns ingen risk att de inte kommer tycka om dig (du är ju en S:are och inte en SU:are).


Var inte rädd för att stanna upp och lyssna på ett företag du inte är intresserad av

Efter att du har betat av de företag som hjärtat bultar lite extra för så kommer det garanterat finnas flera som du inte hunnit lära känna än, våga gå fram till dem, det kan till och med kännas lite mer avslappnat när det är förutsättningslöst. Det skadar heller aldrig att öva intervjutekniken och i bästa fall hittar du något nytt som intresserar dig.


Gå på panelerna som du tycker är intressanta

Inte nog med intressanta företag, du får även deras insikter i hur de ser på framtiden och får dessutom möjligheten att sitta ner. 


De paneler du kan besöka i år är följande:

  • 10:30 Hur påverkar den ökade digitaliseringen & AI samhällsbyggnadssektorn 🤖

  • 11:30 Att bygga i en energikris ⚡

  • 13:30 Mångfald inom samhällsbyggnadsbranschen 🤝


Låt det inte sluta vid Lava

Hittar du en potentiell arbetsgivare som verkligen intresserar dig, låt det inte stanna med kontakten vid montern. Be om representanternas LinkedIn och följ upp samtalet under Lava någon dag senare. Det kan vara ett bra sätt att visa intresse, få mer information om vilka tjänster som finns och du sticker ut i mängden hos rekryterarna.


Slutligen, vill du bli en av hjältarna som samordnar hela Lava?

Nu finns möjligheten att söka till Lavas egna projektgrupp. Är du intresserad av att söka men inte vet vilka roller som finns eller vad de innebär kan du ta dig en titt på Valberedningens Instagram (@svalberedningen). Sista dagen för ansökan är 11 februari, så passa på innan det är försent! 



Rättning: lounge-rummet i THS Café är endast till för engagerade i Lava och inte öppen för besökare.


Skribenter

Rodhe Sköld Linnea Svidén Thodenius

Amanda Karlsson

Lucas Bergman

Linus Holmberg

Malva Sölvemark


Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page