top of page

Kulturrekommendationer: Brädspel

Uppdaterat: 12 jan. 2021

Vi börjar närma oss julledigheten som för många är en tid att umgås med nära och kära, vad passar då bättre än att plocka fram ett av brädspelen som ligger i byrån? Men om ni tröttnat på monopol och schack så bidrar Esset med fem tips som utan tvekan kommer bli en ny (eller nygammal) familjefavorit.


Drakborgen


Detta klassiska fantasyspel från 1985 kan se lite skrämmande ut vid första anblick med kanske 15 olika högar med kort bredvid spelplanen, men en stor del av spelets charm är att vad som helst kan hända och en spelomgång aldrig är den andra lik. Konceptet är väldigt enkelt; Välj din karaktär, samla på dig skatter genom att ta dig så långt in i borgen som du vågar och ta dig ut ut borgen med livet i behåll innan solen går ned. Ryktet säger att i borgens mitt finns det en enorm skatt som vaktas av en sovande drake...


Svampskogen

Året är 1945, andra världskriget är äntligen över. Dags att koppla av med vänner och familj i det splitternya stjärnspelet Svampskogen. På ytan ser det ut som ett simpelt barnspel där du går längs med en bana och lär dig namnet på olika svampsorter. Du tror att spelet kommer vara över på max 10


minuter. Men precis som andra världskriget så kommer detta spel inte att visa någon nåd. 60 minuter efter spelets start kommer du ligga kvidande i fosterställning på golvet efter att ha börjat om från start för fjärde gången. Du kan nu skilja en aspsopp från en björksopp i sömnen. PTSD triggern maximeras när du får höra vad som händer när du råkar äta en vit flugsvamp.


Jag rekommenderar detta spel till den som vill bli bättre på svampsorter och samtidigt bli ärrad för resten av livet.


Liar’s Dice


Ett tärningsspel jag snott från tv-spelet Red Dead Redemption. Konceptet är enkelt, du rullar tärningar och ska lura de a


ndra vid bordet. Varje person börjar med fem tärningar, siste person med en tärning kvar vinner. Det här är bäst att spela med fler än två personer och är ett riktigt roligt dryckesspel. Allt som behövs är att rannsaka ditt hem på alla tärningar du äger och se till att ni har var sin kopp att dölja tärningarna i. Reglerna är enkla när du väl hajat konceptet men det kan bli lite långt att gå igenom hela spelet i artikeln. Reglerna finner du här.


Jag rekommenderar detta spel till den som har bra pokerface och gillar att lura skjortan av sina kompisar.


Catan


Catan är spelet för dig som drömmer om ett världsherravälde, eller som bara vill testa dina skills i samhällsbyggarvärlden. Du och dina medspelare är de första att anlända på en ö, och med hjälp av de resurser som finns på plats ska du utveckla ett kungadöme större, vackrare och bättre än alla andras. Förutom resurserna på plats har ni till er hjälp utvecklingskort som kan hjälpa till, samt den finaste ekonomin som skapats - byteshandeln. Catan kommer framkalla skratt, tårar och ilska, men också frågor som “När ska jag få mitt jäkla tegel?” och “Varför behöver man ens ull för att bygga en by?”. Detta spel rekommenderar jag till alla sällskap som vill få tänka till lite när de spelar, och få leka medeltida kungar för en dag.


Absolut överens


Ett roligt sällskapsspel för upp till åtta personer, där man spelar i lag om två. Man börjar med att välja ett kort med en fråga som läses upp, därefter ska alla spelare skriva ned svar på frågan under begränsad tid, utan att visa för sin lagkamrat. Några exempel på frågor är “saker man gör på julafton” eller “vad tänker du på när du hör ordet polis?”. Det gäller att skriva upp så många saker man kommer på som möjligt innan tiden tar slut, därefter ska lagen i tur och ordning läsa upp sina svar för varandra. Laget som har flest gemensamma svar får poäng i den omgången och får flytta fram sin pjäs. Först i mål vinner!


Jag rekommenderar detta spel eftersom det går fort att lära sig, och passar att spela med såväl kompisgänget som med släkten. Mycket skratt utlovas också. då det ibland visar sig att man inte alls tolkar frågan på samma sätt.


Henrik Bergström

Skribent


Andreas Håård

Skribent


Saga Ugarph

Skribent


Daniel Wollberg

Skribent






Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page