top of page

Esset besöker Campus Albano

Det kan föga undgått många att Akademiska Hus håller på att bygga Campus Albano någonstans mellan KTH och SU, men vad som kommer finnas där och hur ser det ut i nuläget är det få som har kännedom om. För att ta reda på vad som händer här och vad vi kan se fram emot i framtiden har Esset fått en guidad visning av Sara Tyberg från Akademiska Hus för att visa upp det som byggts och svara på alla tänkbara frågor om området.


Först och främst kan vi fråga oss var ligger ens Albano. Albano ligger i ett förlovat land norr om M-huset, på gränsen mellan KTH och SU, där Akademiska Hus just nu uppför ett nytt campus som ska bli en plats för studenter från både KTH och SU. För att ta sig till Albano måste ni ta er över Roslagsbanans spår och följa ruddammsvägen till sin ände. Albano ligger lite väl långt från L-huset men promenaden var värt mödan. Väl där visade sig en imponerande syn över den stora byggarbetsplatsen. Vi inser i efterhand att buss 50 hade kunnat ta oss direkt till Albano.



Vi mötte upp Sara vid Roslagsvägen. Hon visade upp det som byggts närmast vägen. Det är Hus 2 och Hus 4 som står färdiga nu och tillhör SU. Campus Albano har många gröna lösningar och i planeringen av projektet har de tänkt på att få in ett resilience-tänk i området. Utanför husen håller en häftig dagvattendamm på att byggas. Mitt i dammen anläggs en stenö som kommer att vara uppvärmd i ena delen. Detta är tänkt att vara ett konstverk utöver sin funktion som dagvattendamm och ska visa hur ett varmare klimat påverkar växtligheten.


Henrik och Sara tittar på visionsskissen för dagvattendammen.



Nästa stop på rundvandringen tog oss till en estetiskt tilltalande trappa. Det gråa husen tillhör SU och trappan leder upp till student- och forskarbostäderna samt den gatan som anlagts ovanpå Värtabanan. Här på Albanovägen ligger områdets kommersiella hjärta med en Pressbyrå och Stockholms första “kiosk med ett gott samvete”.



Efter studenthusen går vi ut på de gröna taken. Att komma dit är enkelt, taken ligger i nivå med torget ovanför trappan. Så de blir en förlängning av torget och de har en viktig roll för att stärka spridningszonen genom området. Sara berättade att den terrasserade formen av husen i Albano kommer av att området är begränsade i många dimensioner. Albano ligger inklämd mellan Roslagsvägen, Roslagsbanan och Värtabanan och dessutom innebär dess läge i nationalstadsparken att husen inte får synas för mycket eller påverka existerande gröna korridorer. Den spännande arkitektoniska stilen kan beskrivas som resultatet av ett optimeringsproblem med en flerdimensionell integralkalkyl som maximerar byggnadernas bruttototalarea under dessa förutsättningar. Vad det ska betyda är att begränsningar föder kreativa lösningar och i detta fall blev resultatet ett spännande och estetiskt intressant campusområde.


Kalle och Sara pratar om Albanos gröna tak, troligen




Efter det gröna taket visar Sara oss insidan av Hus 4. Vi går in genom den nya restaurangen, som är kvällsöppen och har en bar! Den ansluter till den stora ljushallen. Till vår stora förvåning finner vi studieplatser i högklass. Det här är bättre än U, tänker vi och känner för första gången i våra liv avund för något SU har. För att lugna oss berättar Sara om Albanos vision, det är tänkt att vara öppet för både KTH och SU studenter.


Henrik testar att hans kort funkar i Albano medan han inombords är grön av avund. Det gör det!




Vi fortsätter in i hus 4 och vidare till hus 2. Vi passerar fler studieplatser av den högsta kvalitén, några solstolar med parasoll och en trappa som är utformad som en bergsvägg. Med avundsjukan på topp går vi mot KTHs del av Albano.



Med trä, betong och gyllene ljus levererar KTH, tyvärr är detta bara för forskning. Men med fönster längs hela vägen blir lab verksamheten öppen för allmänheten. Av vad Sara berättar för oss verkar det inte heller som att KTH kommer ha några studie och utbildningsplatser. Istället står SU för nya studieplatser och undervisningssalar. Men det finns fortfarande planerade kvarter i området som inte fått en bestämd användning än.


Henrik och Sara dömer en betongvägg. För mycket betong konstaterar de.


Platsen för nya Coffice. Förhoppningsvis heter det Albeano™


Vad KTHs byggnad faktiskt kommer ha är nog det viktigaste en student kan behöva, en ny Coffice. Esset kan bekräfta att Coffice Albano (Albeano™) kommer öppna efter nyåret i hörnet av hus 3. Om det inte är värt ett besök finns det nog inget som kan övertyga er.


Nya Campus Albano sett från insidan av Alba Nova



Sista stoppet på rundvandringen är det färdigställda bostadskvarteret. Utsidan håller hög nivå och innergården är häftig. Allt som allt kommer cirka 1000 nya student- och forskarlägenheter att byggas i området. Allt byggs av Svenska Bostäder, vilket betyder att om ni är sugna på att flytta hit är det läge att kolla bostadsförmedlingen.


För att sammanfatta Campus Albano märks det vid första anblick att detta ställe har en distinkt stil och många innovativa lösningar. Ett besök här är lite att bli frälst i vad det kan betyda att plugga på ett universitet i teknologins framkant. Den farhågan vi har är att det ligger lite för långt bort för att kunna bli den här länken mellan KTH och SU. Vi på Esset lämnar er med en uppmaning, nästa gång du förgäves letar lediga platser i U, våga ta klivet ut i det okända och vandra till Albano.


Henrik Bergström

Fotograf, Skribent

Kalle Mårtensson

Fotograf

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page