top of page

Zoom zoom zoom zoom, tentamen in my room

Nyvaken men ändå spänd och fokuserad sätter jag mig vid skrivbordet i mitt ovanligt välstädade rum. Kameran lyser rött vilket betyder att hela världen nu kan se mig (eller åtminstone 19 personer). Trots stundens allvar känner jag ett lugn inom mig då jag hör en välbekant röst, Lars Philipsson. Det är dags.


Låt oss spola tillbaka tiden till den åttonde januari i början på detta år. Något nedstämd går jag ut från en av tentasalarna på våning 3 i q-huset. Trots 5/5 rätt på den tidigare kontrollskrivningen i november så tror jag inte att poängen räckte till för att klara tentan. ”Aja”, tänkte jag, ”det finns ju alltid en omtenta”. Mina farhågor bekräftades några veckor senare när resultatet kom tillbaka, jag bestämde mig då för att anmäla mig till omtentan.


Vi spolar fram en bit till slutet av mars. Inte så chockerande får jag veta att omtentan inte kommer gå till som jag hade föreställt mig. Istället får jag veta att omtentan kommer ske online via Canvas med övervakning genom Zoom. Min första tanke är ”YES! Jag slipper gå upp tidigt för att pendla till skolan!” Men sedan kom min andra tanke: ”Åh nej, KTH + ny teknik kan inte sluta bra”.


Förberedelserna dagen innan tentan är igång. Jag rensar mitt skrivbord från allt förutom hjälpmedel till tentan. Jag tejpar upp en lapp på min dörr som lyder: OBS Tenta från 7.30 till 13 STÖR EJ. En testomgång av Zoom genomförs tillsammans med tentavakt där ljud, mikrofon och kamera testas samtidigt som vi kan ställa frågor och se vilka andra man kommer skriva tenta med. Allt tekniskt känns bra. Jag är redo. Nu gäller det bara att visa att kunskapen sitter.


Den stora dagen är här. En halvtimme innan tentastart släpps vi in på Zoom för individuell ID-kontroll. Prick klockan 8, exakt utsagd tid, släpps tentan på canvas i form av ett quiz och man ser på Zoom hur allas hjärnor börjar jobba. Förutom någon enstaka påpekning från Lars ifall någons huvud hamnar utanför bild så flyter tentan på som om det vore en vanlig salstenta. Klockan 10.15 är skrivtiden för del 1 på tentan slut, jag lämnar in quizet och får direkt se resultatet att jag är godkänd. Yes! Nu väntar 20 minuters paus för de som har ambitionen att satsa på ett högre betyg än E. Jag känner mig dock nöjd med dagens prestation, vinkar hejdå till Lars och tentagänget och stänger av Zoom.


Inte mindre än dagen efter min första Zoomtenta får jag upp en notis på Canvas: FX i tillämpad programmering, kompletteringstentamen nästa vecka med övervakning genom Zoom. Okej, inte resultatet jag hade hoppats på men det här fixar jag enkelt. I dagarna fram till kompletteringstentan la jag inte en tanke på tekniken och upplägget av distanstentan. Det kommer vara lugnt! Distanstenta har jag ju redan gjort en gång och det var inga problem över huvud taget! Ack så naiv jag var.


Intet ont anande loggade jag in i Zoomrummet 5 minuter innan utsagd tid på tentamensdagen. En kvart senare blev jag insläppt för ID-kontroll. ”Var kommer tentan läggas upp”? Frågar jag Tentavakten. “På canvas startsida” får jag som svar. ”Nu flyttar jag dig till ett break out room, ni får prata med varandra innan tentan börjar” säger tentavakten. Ok toppen. Jag flyttas in i mitt breakout room tillsammans med 10 andra studenter. Alla sitter tysta som de svenskar vi är och väntar på att klockan ska slå hel och tentan ska börja. Ding ding ding! Klockan slår hel. Tystnaden bryts en halv minut senare när någon frågar: ”Skulle inte tentan släppas nu?” Flera andra svarar ”Jag ser inte tentan någonstans”. Någon påpekar: ”Hallå vi har ju ingen tentavakt, skulle vi inte flyttas tillbaka till det stora Zoomrummet när tentan börjar?” Ytterligare 5 minuter av förvirring förflyter. Sedan utbrister någon att de hittat tentan upplagd onödigt väl gömd under fliken omdömen. Okej vi har nu en tenta men vi har fortfarande inte sett spåret av tentavakten. Folk är fortfarande förvirrade, det tar kanske 10 minuter till innan de flesta börjar skriva på tentan, man vill ju inte att någon ska tro att man fuskar men tentamenstiden går ju. 35 minuter efter tentans start flyttas vi plötsligt från vårt laglösa breakout room tillbaka till det om möjligt ännu mer laglösa orginalrummet innehållandes 50 studenter och 1 tentavakt. Var kom resten av studenterna ifrån?


Nu återstår det bara 25 minuter av skrivtiden men det är svårt att koncentrera sig på grund av allt prat i bakgrunden då tentavakterna blir helt bombade med (om än rimliga) frågor. Någon har fortfarande inte fått visa sitt ID och frågor om hen kan få börja skriva tentan ändå. Flera andra har problem med att lämna in fråga 1 på quizet (det visar sig långt senare att detta endast var möjligt om man använde chrome som webläsare av någon anledning). Ytterligare andra kan inte skicka in ett nytt svar på quizet efter första inlämningen (vi hade blivit lovade innan att man kan lämna in hur många gånger man vill, endast sista inlämnade svaret räknades). Folk säger att de skrivit frågor till tentavakten i Zoom samt räckt upp handen men att de ändå blir ignorerade. Tentavakten säger att frågekön är lång och hen hinner inte svara på alla frågor samtidigt. Kaos. Jag klarar mig lindrigt undan, förutom kalabaliken i Zoom undslipper jag teknikstrulet med nöd och näppe. 10 minuter innan inlämning försvinner tentavakten igen och det går inte längre att skriva i Zoom-chatten.


Efter tentan när jag pratar med mina kompisar får jag veta att den ene fick vänta 50 minuter på att bli insläppt i Zoom och den andre försökte få tag på tentavakten för att gå på toa i slutet av tentan, lyckades inte men bestämde sig ändå för att gå på toa, försvann från sin plats i knappt 10 minuter och kom tillbaka till sin plats fortfarande utan spåret av en tentavakt.


Med ett väldigt litet statistiskt underlag funderar jag på om Zoomtentor är ett fungerande koncept för framtiden? Eller kommer vi kolla tillbaka på den här terminen som den tidsperiod när KTH och hela världen var upp och ned?


Bevisligen kan Zoomtentor utföras på ett tekniskt fungerande sätt men KTHs tekniska anpassningsgrad verkar variera.


Daniel Wollberg


Vad är dina erfarenheter av att skriva tenta på distans? Kommentera här nedanför eller skriv till oss på Esset.

1 Comment


tommmpa97
Apr 13, 2021

Tjo Gbaba!

Like

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page