top of page

Trafik på campus får en uppgradering i MajÄNTLIGEN kom beslutet som alla KTH:are har väntat på. I maj kommer de självkörande SL-bussarna introduceras på campus Valhallavägen.


Sedan år 2018 har de självkörande bussarna traffikerat linje 549 i Barkarbystaden och nu står det till slut klart att de kommer att introduceras på en ny linje på KTH campus. Detta är ett projekt i samarbete mellan SL, KTH, KTH Formula Student och La Campus.

Bussarna kommer att trafikera linje 314 med fyra fasta hållplatser under hela testperioden Maj till Juni. Dessa hållplatser kommer befinna sig vid KTH Entre, Triangelparken, M-huset och V-huset. Men efter testperioden planerar SL att bussarna även ska kunna plocka upp och släppa av resenärer på beställning var som helst på campus.


Tre stycken bussar kommer att trafikera linjen under testperioden och de kommer vara gratis att åka med för alla studenter som kan uppvisa student-id.

Bussarna kommer att köra mellan klockan 06 och 23 på vardagarna och 09 till 24 på Lördagar, med undantag för tentapubar då bussarna kommer att köra ända fram till 03.

När bussarna kör sitt sista varv för dagen så kommer de att spela låten “Stad i ljus” med Tommy Körberg i högtalarna så att alla på campus vet att det är kvällens sista buss.


Den modell av bussar som ska åka på KTH campus kommer precis som de självkörande bussarna i Barkarbystaden att vara eldrivna. Men med en ny motor som tagits fram i samarbete med KTH Formula Student så kommer den nya bussen ha en maxhastighet på 70 km/h, i jämförelse med 15 km/h på bussarna i Barkarbystaden. I ett uttalande berättar SL att den nya modellen är exakt lika “säker” men de förstår att det kan kännas som att ingen riktigt har “kontroll” över bussen. Som lösning på detta så att alla resenärer känner sig säkra har SL tagit fram ett verbalt kontrollsystem som kommer att sitta i varje buss. Genom att bara säga “buss gasa” eller “buss bromsa” så kommer du som resenär kunna styra hur snabbt du vill att bussen ska åka. Om du, när du stiger av bussen, säger “tack bussen” så kommer du också få 15 % rabatt nästa gång du äter på La Campus.


Om du inte har förstått det än så är det här bara ett aprilskämt och det finns (vad vi vet) tyvärr inga planer på att introducera självkörande bussar på KTH campus men man vet aldrig vad framtiden har att erbjuda


Daniel Wollberg

Skribent


Henrik Bergström

Fotograf

Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page