top of page

Opinion: Gated communities - En rätt eller en orättvisa?

Grindsamhällen är en populär boendeform för de allra rikaste i många länder utanför Europa. Det är problematiskt att trenden spritt sig till Sverige även om han förstår varför. Det menar Essets skribent Henrik som även studerar stadsplanering. Följande artikel är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.



Murar har varit med mänskligheten lika länge som vi har hakat på den här flugan om att ha städer och jordbruk. Muren har skyddat hem, rikedomar och viktigast av allt, liv. Genom mänsklighetens historia har muren varit en källa till trygghet. När det rubriceras nästan dagligen om brott och skjutningar i Sverige är det föga konstigt att människan ger efter för sin mest instinktiva drift, att gömma sig bakom en mur. Debatten om att bygga gated communities i Sverige har ökat i takt med att brottslighet och trygghet seglat upp som viktigaste valfrågan på svenskars sinne. Trygghet har blivit den viktigaste faktorn för svenskar när de letar bostad. Just nu håller Sveriges första gated community på att uppföras i Småland med trygghet och gemenskap som säljpitch. Gated communities, eller Grindsamhällen som det kallas på svenska, är bostadsområden som avskiljs från världen med murar och stängsel för att skapa en tryggare stadsmiljö för de boende innanför murarna.


Konceptet gated community har alltid känts som något främmande för mig, något som finns i andra länder men inte här i Sverige. Jag kommer ihåg en resa med min familj då vi besökte en familjevän som var bosatt i Dubai. Som expat i arabemiraten bor man i gated communities, det är ett av många sätt att leva som hemma, fast i ett främmande land. Och jag kan förstå lockelsen med det efter att bott där några dagar. Innanför murarna fanns swimming pool och tennisbana. Det fanns personal som städade och tog hand om tvätt och alla inom murarna kände varandra. Man levde som på ett hotell fast det var ens hem. Varför skulle det vara fel att vilja bo med en pool man delar på med grannarna så kostnaderna inte är så höga och en padelbana där du och dina grannar kan spela varje helg utan att behöva köa med resten av samhället? Som individ kan detta vara ett rationellt beslut, du får lite mer trygghet i din vardag och du kan sätta guldkant på tillvaron med pool och gemenskap och städning, det är ju förstås dina hårt förtjänade pengar så varför skulle du inte kunna unna dig? Men det är just muren som ger mig ett sånt obehag, måste muren finnas där? Vad händer med ett samhälle där människor stänger in sig tillsammans med sina likasinnade i jakt på tryggheten?


Några år senare var jag med min familj i Sydafrika. Sydafrika är ett av de mest ojämlika länderna i världen och det märktes tydligt. Husen hade höga murar med taggtråd, vissa med skyltar som sa att obehöriga skulle skjutas. Bredvid dem låg Townships, slumkvarter. Kontrasten blev som natt och dag. I Sydafrika bor den rika, vita befolkningen i husen ovan eller i gated communities samtidigt som de svarta bor i Townships, ett av Apartheids tydligaste arv. Apartheid, den systematiska segregationen Sydafrika gjort sig ökänd för och som officiellt slutade 1994 då Mandela tog makten har lämnat tydliga ärr i städerna. Genom murar förblir dessa gränser tydliga i städerna och det fortsätter apartheids arv. Sydafrikas etniska och ekonomiska klyftor manifesteras i fysisk form genom dess gated communities. När ett samhälle väl bygger upp dessa murar är de sen svåra att riva ner. Segregationen byggs in i stadsväven och skapar gränser som kan vara svåra att bryta ner. Människor delas upp i de som befinner sig innanför och de som inte gör det.


Det är inte konstigt att frågan om gated communities florerar i Sverige i dessa tider. Rädsla och oro tvingar igång den där instinkten att söka skydd, gärna bakom murar och gärna med en stam som har ungefär samma socioekonomiska bakgrund som en själv. Men det har länge varit målet inom svensk stadsplanering att skapa ett jämlikt samhälle, något som inte görs med murar. Att vi i Norden har något som en allemansrätt där privat mark är tillgänglig för tillträde för alla avslöjar hur vi ser på öppenhet och rätten individen har till det gemensamma. Att flytta till ett gated community kan för individen verka vara ett tämligen litet beslut för att förgylla vardagen och känna lite trygghet. Men när allt fler börjar ta detta beslut kan konsekvenserna för samhället bli mycket mer långtgående. Börjar vi bygga murar öppnar vi upp för ett mer instängt samhälle och det är inte säkert att den asken går att stänga igen. Då vi alla kommer vara verksamma i samhällsbyggnadsbranschen är det viktigt att ha med sig detta. Om gated communities bara ses som en smart investering eller nästa stadsutvecklingstrend med god tillväxtpotential, missar man hur skadligt den utvecklingen kan vara för ett samhälle. För när vi står inför så många och komplexa problem som idag, ska inte lösningen vara att låta dagens kortsiktiga lösningar ärra våra städer för generationer framöver.


Henrik Bergström

Skribent

Shakar Garmeny

Illustration


Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page