top of page

Ny grill vid L-huset

Eller Konsten att lura en samhällsbyggare


Om du läser den här artikeln beror det förmodligen på att du varit inne på Instagram och suktat efter att kunna beställa nygrillade hamburgare i S-sektionens närområde. Tyvärr, kära läsare, begick du ett ödesdigert misstag. Idag är det nämligen första april! Men när vi ändå har dig här, varför inte passa på att lära sig lite om aprilskämtets historia?


Aprilskämtets uppkomst är inte helt klart, det finns omdiskuterade källor som visar att traditionen kring att luras den första april kan ha haft spår redan från 1300 talet i Storbritannien. Fastställda belägg finns däremot först från år 1508 i Frankrike då den franska poeten Eloy d’Amerval skriver om aprilskämtet.


Aprilskämtet tros ha kommit till Sverige under 1600-talet och handlade då om att lura andra att gå onödiga och korkade ärenden. Sedan dess har aprilskämtet utvecklats och bland annat använts flitigt i massmedia och av företag. Till exempel skapade Burger King den första april 1998 en annons för “Hamburgare för vänsterhänta” där ingredienserna ska ha roterats 180 grader. 1 april år 1957 visade BBC i en sändning att spagetti växer på träd i Schweiz och de påstod sig ha varit på plats i för att se spagettin plockas.


Aprilskämt med samhällsbyggnadstema är lite mer sällsynta, men från utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm hittar vi ett exempel. 1949 rapporterade legendaren Lennart Hyland i radio att man hittat guld i samband med utgrävningen av gröna linjen. Det dröjde inte länge innan byggnadsarbetarna fick sällskap av personer ur allmänheten utrustade med hackor.


Men även om aprilskämt (för det mesta) roar så sker det även andra nyheter denna dag som kan misstolkas som aprilskämt. Till exempel Google som avslöjade sin nya produkt Gmail 1 april 2004, eller Esset som avslöjade sin nya hemsida år 2020.


Nu undrar vi: Anade du att det var ett aprilskämt eller har vi nu krossat dina drömmar om Järnvägsgrillen vid L-huset? ;)


Daniel Wollberg

Skribent


Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page