top of page

Lava 2021 - hetaste mässan i år

Projektgruppen 2021. Från vänster: Malin Lagerholm, Jisreel Rodriguez Jillker, Elin Rambäck, Olivia Nygren, William Pripp, Karolina Landgärds och Karl Norberg, 2020


När Olivia Nygren blev invald till Lavas projektledare förra året, fanns inga tecken på att en pandemi väntade runt hörnet. 2020 blev ett långt år, fyllt av många helomvändningar och beslut. Men nu närmar sig vårens höjdpunkt med stormsteg, och Esset har tagit ett snack med projektledaren för att se hur processen för Lava 2021 sett ut - och vad vi deltagare kan vänta oss av mässan 11 februari.

Du blev ju invald innan corona var en grej, hur har hela planeringsprocessen förändrats sedan du blev invald?


Ja, jag blev invald i december när corona knappt fanns och det var inte heller aktuellt när projektgruppen blev invald i februari. Det har varit många bollar i luften under hela tiden. Vi började att planera två mässor parallellt; en fysisk och en digital. För den digitala mässan kollade vi på många olika plattformar, och valde Graduateland tillslut eftersom det var ett bra alternativ både för studenterna och för företagen. Ett tag talades det om att delar av mässan skulle kunna vara i Nymble, och sen att vissa skulle vara där och andra inte. Så varje månad har vi behövt anpassa oss på nytt för coronasituationen. Men jag ångrar verkligen inte att jag blev projektledare just det här året - det har verkligen varit jättekul att få arbeta på ett annat sätt och inte utifrån en mall!

Vill du berätta lite om Lava 2021? Vad är det som skiljer sig från tidigare år?


Vi har skapat en digital plattform på Graduateland, som precis som på en vanlig mässa ska hjälpa till att skapa kontakt mellan samhällsbyggnadsbranschen och studenterna. Det har varit en utmaning, det har det, men nu tycker jag verkligen vi har löst det bra och alla företag har kunnat registrera sig. Det kommer finnas digitala montrar som studenterna kommer kunna hoppa runt på, där har företagen själva fått skapa olika digitala aktiviteter och tävlingar. Alla studenter börjar med att chatta med företagen, sedan kommer man kunna ta det vidare till ljud och video om intresset finns hos båda parter. Under dagen kommer andra aktiviteter också pågå precis som på en vanlig mässa, fast då digitalt. Med en digital mässa kan vi dessutom skapa nya koncept som inte har funnits tidigare år. Ett exempel på det är att vi i år har skapat Lava-Live, där besökare kommer kunna ta del av livedisskusioner under Lavadagen och ett annat exempel är det vi kallar intervjuteknik som ger studenter möjlighet att öva på en arbetsintervju. Det får ni inte missa!

Och hur skiljer sig värdarnas arbete?


Vi har valt att ta in ett mer begränsat antal värdar i år, just för det inte finns lika mycket arbetsuppgifter som tidigare år. När vi tog in värdarna trodde vi att vi kunde ha vissa aktiviteter i Nymble, vilket vi vet nu inte händer, så nu blir det så att vissa grupper ändå kommer att ha mindre att göra jämfört med tidigare. Men vi försöker anpassa även deras arbete till det digitala.

Ärets lavavärdar arbetar helt digitalt i år. Här genomförs den traditionsenliga workshopen med Jämno.


Vad har samarbetande företag haft för inställning till årets digitala mässa?


Det har såklart varit svårare att få med företag, vad många inte tänker på är att vissa företag kommer till Lava inte bara för att träffa studenter, utan för att träffa kollegor i branschen. Men nu har vi stolt fått med hela 62 företag med bra bredd, som då är där främst för att träffa studenter som vill ge sig in i branschen. De företag som är med har gett mycket positiv feedback, de var de som var först med att säga att de ville ha en digital mässa. Så var inte rädd att chatta eller samtala med företagsrepresentanter, de vill såklart gärna prata med er besökare.

Tror du uppslutningen från studenter kommer att vara annorlunda?


Jag tror att det kommer vara en mer seriös mässa. Studenter kommer prata med företagen för att de vill få ut något av det istället för att gå runt och plocka gratissaker. Och det är ju jättekul, så studenterna ska verkligen inte vara rädda för att prata med företagen för företagen kommer älska att få frågor. Jag tror även att en digital mässa möjliggör att studenter kan få ut mer av Lava då man tydligt kan få kontakt med en företagsrepresentant och inte störas av andra.

Är det något mer du vill tillägga? Och vad vill du säga till framtida PG som nu ska väljas in?


Under året har projektgruppen fått jobba mycket med våra kreativa hjärnor och jag ser nu fram emot den intensiva perioden som kommer, där vi är fler som får arbeta tillsammans. Jag kan väl också säga att jag är otroligt stolt över det arbete alla i projektgruppen har gjort, och jag är otroligt nöjd över resultatet. Våra arbetsuppgifter har också förändrats väldigt mycket, och det har vi verkligen anammat och löst perfekt. Till kommande projektgrupp: Låt inte corona avgöra om du vill söka eller inte, och var inte rädd för utmaningar!


Saga Ugarph

Skribent

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page