top of page

Kulturrekommendationer: Serier

Regnet smattrar på rutorna och vinden susar i träden. Det har blivit höst och mörkret lägger sig över Sverige. Då finns det väldigt lite som är mysigare än att sätta sig i sängen under tre lager filtar och slå på en serie samtidigt som man håller en kopp varm choklad i händerna. Esset kommer med sex tips på serier som kan ta dig genom säsongen.




Regina: Björnstad

Tillgängligt på: HBO.


En ung tjej flyttar med sin familj till Björnstad när hennes pappa blir tränare för byns junior hockeylag. Byn, som är en håla uppe i Norrland med ett hockeylag och en fabrik på gränsen till konkurs, framtid hänger starkt på hur juniorlaget presterar i kommande liga. Framförallt förlitar man sig på lagets stjärnskott Kevin. Kvällen efter att laget vunnit sin semi-final händer något förödande som tvingar byn att välja sida.

Björnstad är en serie om hur olika intressen ställs mot varandra och framförallt; hur skadlig machokulturen kan vara.


Serien är baserad på den bästsäljande boken Björnstad skriven av Fredrik Backman, som även den starkt rekommenderas.



Danne: What we do in the shadows

Tillgängligt på: HBO Nordic och Hulu


Är du som jag? Du scrollar runt planlöst på valfri streamingtjänst på jakt efter någon chill serie med korta avsnitt som inte verkar vara ett alltför stort åtagande för kvällens slötittande. Du är precis påväg att ge upp och påbörja en repris av Brooklyn 99 för fjärde gången när guldkronan vid slutet av hinderbanan uppenbarar sig; denna guldkrona har namnet What We Do In The Shadows. I denna komedi följer vi den naiva mannen Guillermo på Staten Island

som tjänar fyra vampyrer under löftet att de en dag ska förvandla honom till en vampyr och ge honom evigt liv. De ständiga kultur/samhällskrockarna mellan de flera hundra år gamla vampyrerna och den vanliga världen leder till många oförutsägbara och komiska situationer.

Avsnitten är knappt en halvtimme långa med två säsonger släppta och en tredje planerad att släppas i april nästa år.



Henrik: Babylon Berlin

Tillgängligt på: HBO Nordic


Babylon Berlin är kanske Tysklands bästa kulturexport efter korven. Språket är på tyska men låt det inte stoppa dig från att se denna fantastiska neo noir pärla. De två säsongerna som finns ute nu följer huvudkaraktärerna genom den undre världen i Berlin under mellankrigstiden. Vad som börjar med ett tillslag mot en illegal pornografstudio leder huvudkaraktärerna till en konspiration som involverar stulet guld från Sovjetunionen och kuppförsök av högerextrema miliser. Serien utforskar samhället i Weimarrepubliken genom att belysa den ekonomiska ojämlikheten och de politiska striderna som ständigt hängde över den sköra demokratin samtidigt som mystiken håller spänningen ständigt hög.



Saga: Evil Genius

Tillgängligt på: Netflix


2003, en pizza leverenas slutar med ett dödligt bankrån som fångade hela USAs blickar. 2018 finns fortfarande inga anklagade, och regissören Trey Borzillieri undrar vad som egentligen hände. Denna dokumentärserie på 4 delar utforskar bankrånet och mordet som fick namnet “pizza bomber fallet” och varför ingen sattes dit. Det bästa med denna serie är hur allting blir sjukare och konstigare för varje avsnitt. Om du tänker att en man som tvingas råna en bank med en bomb fastlås kring sin hals är mysko, så har du inte ens hört vad som händer i avsnitt två.



Kalle: White Wall

Tillgängligt på: SVT Play


En svensk thriller som på många sätt är väldigt o-svensk i sin stil. I en nedlagd gruva som ska byggas om till förvar av kärnavfall upptäcker man en mystisk slät vit yta integrerad i självaste berget. I hemlighet försöker man ta reda på vad detta är för något. Serien har ett långsamt tempo men är lika fängslande genom alla åtta avsnitt. Vad är det för något, och framför allt: vad finns bakom? Man måste bara få veta.


Iris: Unorthodox

Tillgänglig på: Netflix


Inte mycket för serier? Då är Unorthodox perfekt för dig. Här är det kvalitet före kvantitet som gäller, med fyra minst lika gripande avsnitt. I serien får vi följa den 19 åriga tjejen Etsy som flyr ett arrangerat äktenskap och lämnar den ultraortodoxa communityn i Williamsburg, New York. Hon lyckas ta sig till Berlin där en helt ny värld plötsligt uppenbarar sig, en värld full av möjligheter hon aldrig kunnat ana. Fullt upptagen med att utforska de friheter som Berlin har att erbjuda, inser inte Etsy att hennes gamla liv inte riktigt har släppt taget om henne.


Redaktionen



Har du några egna tips på serier? Tveka inte att skicka in en insändare till oss på esset@s-sektionen.se!

Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page