top of page

Klädkod vid omtenta - vad är det egentligen som gäller?

Du står där, morgonen den 4 juni och ska skriva din 10:e flervarretenta när tanken slår dig – vad ska du egentligen ha på dig? Ett vagt minne kommer tillbaka från mottagningen och den där gången när Öhset berättade om hur du på din femte omtenta ska ha på dig ovve, och sen en massa andra saker efter det. Men vad var det egentligen som kom efter? Esset är här för att reda ut mysteriet med klädkoder på omtentor.


Till en början kan vi reda ut vilken tenta man börjar räkna från. Ska ovven bäras på din femte tenta flervariabelanalys överlag (där även den första ordinarie är inräknad), eller din femte OMtenta? Då är det ju tekniskt sett din sjätte flervarretenta.


För att gå till botten med problemet behövs flera källor tas till, en enkel googling räcker helt enkelt inte för att svara på ett så komplext problem. En av de första länkar som kommer upp är till exempel en studentblogg från självaste KTH som menar på att man i sina beräkningar ska räkna med sin första, ordinarie tenta. Vidare kan en familjeliv-diskussion hittas som vid första anblick kanske inte relaterar helt till ämnet, men efter att ha djupdykt in i konversationen inser man att det för dem är vedertaget att det är den n:te OMtentan som ska gälla, utöver den ordinarie. Men den kanske viktigaste källan, och den avgörande rösten i debatten, kommer självaste Öhset som menar att det är den femte tentan, räknat med ordinarie tenta, som gäller. Med det fastställt kan vi nu gå vidare med de olika klädkoderna.


Så, vad är det då för olika klädkoder som gäller, vilka stilar är det vi pratar om här? Jo, de inofficiella regler som finns är:

  • Vid 5:e (om)tentan ska ovve bäras.

  • Vid 10:e (om) tentan ska frack/högtidskläder bäras.

  • Vid 20:e (om)tentan ska rustning bäras.

Huruvida någon faktiskt tenterat en kurs i rustning har Esset inte kunnat hitta något underlag för, men undertecknad hoppas kanske kunna komma fram till det innan slutet av mina år på KTH.


Om man djupdyker in i traditionerna visar det sig dock att dessa klädkoder faktiskt härstammar från en djupare historia. Förr i tiden var det nämligen vedertaget att ha frack på tentan, även om det där med rustningen har varit svårt att datera. Och när det gäller traditionerna skiljer det sig mellan olika skolor. För medan man på KTH ska bära ovve vid 5:e omtentan, ska man på Chalmers istället dyka upp med ett ljus som ska stå på bänken och hållas tänt under hela examenstillfället. Det kan kanske kännas lite brandfarligt att behöva hålla ett ljus tänt i 4 timmar i ett dåligt ventilerat klassrum fullt med lösa papper, men å andra sidan, vad kan man egentligen förvänta sig av Chalmersstudenter.


Det här med rustningen då – hur gör man? För inte är det så att man bara har en rustning liggandes hemma. Här på S har vi tyvärr ingen konkret lösning, men det finns andra som faktiskt har tagit tag i problemet. Här repar sig Chalmers lite, då deras elektroteknologsektion nämligen har en rustning de lånar ut till studenter som ska skriva sin 20:e omtenta. Med denna rustning följer även en rustmästare samt vice rustmästare, vars jobb är att vaka över, ta hand om och låna ut rustningen.


Så, om du ska tentera din 5:e eller 20:e (om)tenta ska du veta att studenttraditioner säger att utstyrsel krävs. Huruvida du väljer att följa det eller inte är dock helt enkelt upp till dig. Men om du ska skriva flervarren för 20:e gången kan det vara bra att veta att elektroteknologerna i Göteborg kanske kan hjälpa dig med din outfit.


Saga Ugarph

Skribent


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page