top of page

Julfilmsrekommendationer

Uppdaterat: 13 dec. 2021

Julen är för många en tid för gemenskap och återhämtning. När det är som mörkast ute samlas man inomhus med familj och vänner. Man kanske bakar lite lussebullar och pepparkakor, tänder en brasa och slår sig ned i tv-soffan för att kolla på film. Men vad ska man titta på? Vi har upptäckt att det finns alla möjliga filmer som associeras med julen. Nu ska vi undersöka vad Essets redaktion har för julfilmstraditioner.


Daniel: Jag har alltid associerat julen med Sagan om Ringen-trilogin. Det kan vara för att de filmerna brukar gå på sexan någon gång under vinterledigheten. För mig finns det inget juligare än att se Frodo hajka mot Mordor (spoiler), skrika ut alla kända citat precis innan de dyker upp på skärmen och samtidigt proppa i sig alldeles för mycket ischoklad.


Shakar: Jag associerar jultiden mycket med Harry Potter-filmerna. Julen är en magisk tid, och Hogwarts är en magisk plats. En enkel ekvation där svaret är magi i kvadrat. Vissa skulle kanske säga att bara den första filmen har julstämning. Men jag tycker ändå att varje film har scener som frambringar den rätta känslan. I Fången från Azkaban besöker de till exempel Hogsmeade, och i den sista filmen besöker Hermione och Harry hans föräldrars grav på julafton. Om du vill ta upplevelsen till nästa nivå kan du testa att göra butterbeer. På Sci Fi-bokhandeln (och förmodligen fler ställen) kan man även hitta snacks med Harry Potter-tema.


Henrik: För mig finns det ingen bättre julfilm än Ensam Hemma. Det har blivit den filmen vi alltid har på i bakgrunden när vi julbakar hemma. Den är lättsam och rolig samtidigt som den har ett juligt tema och mycket hjärta. Det må vara lite krystat med ännu en film om familjevärderingar på julen, men jag tror du ljuger om du säger att du aldrig önskat bli kvarglömd hemma och sedan på egen hand gillra brutalt våldsamma fällor för att stoppa dom där inbrottstjuvarna som alltid lurar utanför din port. Om du inte sett denna julklassiker är det hög tid att bänka dig framför tv:n i jul. Den finns att streama på Disney+. Om du får för dig att se någon uppföljare begränsa dig till tvåan. Den är mindre dålig än resten och Donald Trump gör en oklar cameo i den filmen.


Isac: En av de svenska klassikerna när det kommer till julfilmer är ju ändå Tomten är far till alla barnen. En påtaglig julkänsla blandas med härlig komedi när vi får följa den sterile psykologen Janne och hans sambo Sara under ett julfirande kantad av särskilt stela omständigheter. Sara har nämligen, till Jannes stora förvåning, bjudit alla sina föredettingar. Det blir onekligen en julafton Janne aldrig kommer glömma.Kommentare


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page