top of page

Hur funkar ett sektionsmöte?

Uppdaterat: 27 okt. 2020

Då var det dags, dagen som hela S-sektionen väntat på - sektionsmötet. Viktiga poster ska väljas, och mat av sektionens egna eventansvarig ska ätas tillsammans med kopiösa mängder fika. Men n0llan har ju precis blivit etta och undrar säkert: vad är egentligen ett sektionsmöte? Och vad kommer att hända?


Från sektionsmöte 1 som gick av stapeln i februari.


Ett sektionsmöte är platsen där sektionsmedlemmarna har möjlighet att utöva det finaste vi har - demokrati. Här fattas de viktigaste besluten inom sektionen, och det är även här vi får höra allt gossip om vad styrelsen haft för sig sedan förra sektionsmötet. Vi får bekanta oss med kandidater till de poster som vi sedan ska rösta på och välja, och även klubba igenom motioner om PM- eller budgetändringar. Och ett PM, vad är det? Det är helt enkelt sektionens styrdokument, där alla regler gällande hur sektionens styrelse och funktionärgrupper ska skötas och vilka förpliktelser de har. Vill du veta något om vad en grupp har för uppgift? Då kan du hitta PM:et på Canvas.


Under årets gång hålls fyra sektionsmöten, ett under varje period. Först ut på läsåret är SM 3, som hålls efter tenta-p i period 1. Förvirrad? Inte så konstigt, men detta beror på att Samhällsbyggnadssektionens verksamhetsår sträcker sig mellan 1 januari - 31 december medan läsåret går mellan augusti - juni.


Men hur går hela kalaset till, och vad är det egentligen vi ska göra? Jo, hela mötet börjar med att mötesordförande och mötessekreterare väljs, detta för att mötet ska va demokratiskt skött. Sedan görs typiska mötesgrejer; föregående protokoll gås igenom, styrelsen berättar om sitt arbete och all annan formalia man kan tänkas gå igenom. Efter styrelsen sagt sitt ska eventuella motioner röstas om.


Ordförande Mario Ishak informerar om styrelsens verksamhet på sektionsmöte 1.


När mötesordförande sedan klubbat (eller inte klubbat) igenom motionerna är det dags för det mest spännande (och ibland mest långdragna) momentet: val av funktionärer. Här får funktionärs-kandidaterna berätta om varför du ska välja just dem, och sedan röstas de bästa kandidaterna in i den funktionärspost som det gäller. Men här kan det också bli ännu mer spännande! För under väljandet av funktionärsposterna kan man även spontanansöka till alla poster. Så glömde du söka men är sugen på en post? Då är det bara att förbereda ett tal (eller inte) och dyka upp redo för spontanansökan på mötet. Under SM 3 kommer även kandidaterna för styrelsens ordförande- och viceordförandepost presenteras, men dessa kommer ej väljas under mötet.


Så, vad behöver du tänka på innan? Först och främst är det bra att ha anmält sig till mötet! Detta görs i Bonsai-appen, som du kan ladda ner där appar finns. Med appen i telefonen fyller du sedan i all information som ska fyllas i, och därefter kommer diverse sektionsevent dyka upp som du kan anmäla dig på. Sen kan det vara bra att veta att just SM 3 kan ta lite tid eftersom det är mycket viktigt som ska gås igenom och många beslut att rösta om. Därför förbereder du dig bäst genom att klä dig varmt och ta med mycket gott att smaska på! Till framtida sektionsmöten är detta inte lika aktuellt då de brukar ta kortare tid, men till detta är det lika bra att förbereda er för några timmar av intensiva diskussioner. Dessutom är det alltid bra att ha läst igenom valhandlingarna (där kandidaternas motiveringar står) och föredragningslistan, så man vet vad man röstar på helt enkelt! Dessa hittar ni på sektionens Canvas-sida.


Med det sagt hälsar vi er varmt välkomna till nästa sektionsmöte och hoppas på att just du kommer uppskatta det lika mycket som vi gör!


Saga Ugarph

Skribent


Självfallet kommer Esset att vara på plats och live-uppdatera från mötet via instagram. Det blir även intervjuer med några kandidater och mötesdeltagare. Så se till att inte missa något viktigt och följ med i händelseutvecklingen!

コメント


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page