top of page
Bilden av S (2).jpg

Vilka är Esset?

Esset_logga_vit_stor_marginaler.png

Guiden du har framför dig är skapad av oss i redaktionen för Esset – S-sektionens helt egna tidning. Vanligtvis skriver vi bara här på vår hemsida, essetkth.se, och vår Instagram, @essetkth, men mottagningen till ära har vi gjort en fysisk guide du har fått i ditt nØllekit! Det här är den digitala versionen! Även efter mottagningen kommer Esset fortsätta hjälpa dig navigera genom studentlivet på KTH. Coolt va? Ännu coolare är att också du kan bli en del av redaktionen, genom att anmäla ditt intresse på essetkth.se/ansok. Under Studentlivet på S har du även möjlighet att träffa några av oss på riktigt. Om du brinner för att skriva, teckna, göra research eller helt enkelt bara vill vara med i en tidningsredaktion borde du gå med!

Vi uppskattar all typ av feedback, tips och reaktioner. Du är varmt välkommen att bidra med egna insändare och kommentarer! Kontakta oss genom att skriva till esset@s-sektionen.se. På essetkth.se/kontakt kan du även skicka in tips om du vill vara anonym!

Välkommen till S!

Naima Ozims är Samhällsbyggnadssektionens ordförande och hälsar välkommen till alla nØllan som antagits under 2022 med en personlig berättelse om en tanke som slår väldigt många studenter: Har jag valt rätt?

Det är en tidig morgon i augusti när jag kliver in i E1 för första gången. Längst fram står ett antal lärare tillsammans med studievägledarna, och den kommande timmen ska jag få höra om vilken fantastisk utbildning jag valt. Vilka möjligheter jag har när jag är klar sen. Jag tänker för mig själv att det här kan bli riktigt bra. 


Spola framåt i tiden sex månader, och studieperiod tre har startat. Vi har precis haft vår andra föreläsning i samhällsbyggnadsekonomi. Jag åker hem. Samma kväll skriver jag ett mail till studievägledningen. Ämnesraden lyder “Byte av program” och allt jag vill veta är hur jag byter till senare delen av ett annat program. Jag är trött, jag fattar inte vad jag håller på med och jag har absolut ingen aning om var jag vill ta vägen på det här utbildningen. Jag tycker programmet är för smalt. Jag är rädd för att välja en specialisering och sen vara fast för alltid. 


Syven som svarar mig heter Tiina. Hon bokar ett längre möte med mig, för hon anar att jag kanske behöver det. Det gör jag. Under den timmen som jag sitter på hennes kontor pratar vi inte så mycket om studier, utan snarare sagt om mina ambitioner. Vad vill jag göra när jag är klar? Det är inte förrän mot slutet som vi pratar en liten stund om utbildningen, och jag inser att den är bra mycket bredare än jag trott. 


Nu i höst påbörjar jag mitt femte år och trivs jättebra, trots att jag var lite vilsen ett tag. Så kommer kanske vissa av er också känna en bit in. Ni kanske inte alls fattar vad ni gör här. Eller så vet ni exakt varför ni sökte ert program. Oavsett vad så hoppas jag att ni kommer trivas här, för ni har valt en otroligt spännande utbildning med många vägar att gå. Välkomna till samhällsbyggnadsprogrammen nØllan, ni har gjort ett fantastiskt val!


Eder ordförande, Naima Ozims

Vision_transparent (2)_edited_edited.png

Så funkar det!

S-sektionen, THS, KTH... Hur hänger allt ihop egentligen? Här får du en snabb guide till hur de olika studentorganisationerna fungerar och vad de faktiskt kan göra för dig som student. 

Vad är en sektion?

Vad gör sektionen?

Vem bestämmer?

Vad kan jag göra?

Vad är THS?

Vad gör THS?

Du som precis blivit antagen till ett av programmen Fastighet och finans, Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling eller Samhällsbyggnad står under paraplyet av Konglig  Samhällsbyggnadssektion, ofta sammanfattat S‑sektionen, eller SamBygg på andra sektioner. Men vad är en sektion? Jo, en sektion är en uppdelning av Tekniska högskolans studentkår, THS, och det program du läser bestämmer vilken sektion du tillhör. Tänk det som ett elevråd från gymnasiet, fast med serveringstillstånd, firmabil och två fotbollslag under samma paraply. 


Det är sektionerna som studenterna främst kommer i kontakt med under sin studieperiod. Det är även sektionerna som väljer årskursrepresentanter (ÅKE) och därmed medverkar i studiebevakningen genom studienämnden. De representerar alla studenter, även de som inte är medlemmar i sektionen. Studentkårer har till och med en skyldighet att medverka till att bevaka utbildningens kvalitet för att behålla sin status och har samtidigt rätt att sitta med i alla KTH:s beslutande organ.


Sektionernas viktigaste beslut tas under sektionsmötena, vanligtvis två per termin. På de här mötena, där alla medlemmar har rösträtt, utses sektionens förtroendevalda och motioner/propositioner behandlas. Som de flesta föreningarna har sektionen en styrelse, valberedning och revisorer som ser till att all verksamhet löper på som det ska. 


Sektionen har även massvis med föreningar som uppfyller andra uppgifter, till exempel QBM som sköter sektionens torsdagspubar eller Ambassadeur som anordnar en mottagning för internationella studenter. De som är ansvariga för dessa föreningar kallas funktionärer vilket innebär att de har valts på ett sektionsmöte och har fått hela sektionens förtroende att lösa en uppgift. Men det är inte det enda sättet att engagera sig. Längre fram i guiden får du en genomgång av alla sätt du kan delta i studentlivet på sektionen.


Lite tidigare har vi nämnt THS, vad gör de egentligen? Och vad gör de som sektionerna inte kan göra? Tekniskt sett (pun intended) är sektionerna samma sak som THS. De utgör grunden i kårens verksamhet på KTH samtidigt som de är ansvariga inför kåren som helhet. I slutändan är det kårens högsta beslutande organ, kårfullmäktige, som har sista ordet i alla frågor. Representanter för varje sektion till denna sammanslutning väljs av sektions-medlemmarna genom allmänna val som sker digitalt. Vem som bestämmer över vem är därför en fråga likt hönan och ägget, en filosofisk fråga som har ett klart och tydligt svar men som inte kan förklaras med endast en mening.


Det många i själva verket menar när de säger THS är den del som formellt kallas THS centralt. Denna organisation leds av heltidsavlönade och förtroendevalda studenter med uppdraget att se till att kårens verksamhet flyter på, bland annat genom att förvalta kårhuset Nymble, samordna sektionerna och påverka utbildningen på högsta nivå. THS centralt har även flera kårföreningar och organ under sig likt sektionerna, däribland en förening som tar hand om ljud- och ljussystemen (RN), en storbandsorkester (PQ), en arbetsmarknadsmässa (Armada) och massvis med idrottslag. Även här finns det stora möjligheter att engagera sig som student om sektionslivet inte passar en.


Som du ser är sättet som studentföreningarna fungerar en aning komplicerat men det är ingen anledning att oroa sig. I samband med att man engagerar sig mer brukar de flesta få en tydligare bild av hur allt hänger ihop. Om inte så finns det alltid någon att fråga!

S-logga.png
ths-logo-vit-01.png

"Kan man skippa intromatten?

Så, du funderar på att skippa intromatten. Vi förstår, sena kvällar med efterkör gör onekligen lite extra sömn till ett lockande val. Samtidigt kan beslutet innebära skuldkänslor. ”Jag är ju trots allt här för att plugga” tänker du kanske. För att dämpa din ångest har Esset därför satt ihop ett litet mattequiz! Se det som ett stickprov på dina kunskaper från gymnasiet. Lyckas du lösa dessa uppgifter är du väl förberedd inför KTH, och kan fortsätta ta sovmorgon med gott samvete. Hjälpmedel är naturligtvis inte tillåtna.

Fråga 1.
Visa att ekvationen


endast har en reell lösning.

Fråga 2.
Visa att vektorfältet


är konservativt.

Fråga 3.
Beräkna integralen


 

Fråga 4.
Bestäm den allmänna lösningen till ekvationen nedan.

 

Fråga 5. 
Beräkna

Q1.png
Q2.png
Q3.png
Q4.png
Q5.png
Filosofi (2).png

Håll utkik på vår instagram för att få de rätta svaren!

Den blåa knappen.png
blå knapp.png

Den blåa knappen
En haiku av Karl Mårtensson

Den blåa knappen
är till höger om dörren
Jag drar i vredet

 

argLapp.png

S-sektionens historia - i ett nötskal

V-logga.png

Samhällsbyggnadssektionens historia har sin början i två av KTH:s äldsta sektioner: sektionen för väg- och vattenbyggnadskonst (V-sektionen), grundad 1910, och lantmäterisektionen (L-sektionen), grundad 1932. Faktum är att en av de sju ringarna i THS emblem representerar V-sektionen som var med vid grundandet. Uppmärksamma nØllan kan även märka att skulpturerna under D- och E-husets södra takfot föreställer de olika fackskolorna vid KTH. Ställ dig vid Millespottan och se om du kan hitta väg och vatten!

En sammanslutning som kopplade ihop sektionen med dess förflutna var Don-orden, grundad 1934, bestående av invalda före detta medlemmar som utmärkt sig i arbetslivet. Dessa donar, som de kallas, dyker än idag upp på sektionens evenemang och bjuder på dels anekdoter om hur saker och ting var förr men även värdefulla arbetslivstips. De var länge en del av sektionens olika ritualer och traditioner. V-ingenjörerna utmärkte sig nämligen länge som traditionsfasta kreatur med en tydlig uppfattning om hur saker och ting ska göras, även om de flesta tyckte att de många ceremonierna lätt kunde bli utdragna. En formaliapunkt under sektionsmötet där deltagare fick pris baserat på hur länge de bråkade med ordförande togs bort i slutet av 60-talet efter att ett rekord på mer än tre timmar uppnåtts.

Samhällsbyggnadssektionen är, om inte anrik, i alla fall en sektion med mycket historia och starka traditioner. Men var de kommer från är det inte alla som vet ens bland nuvarande teknologer. Med S-sektionens historia sammanfattad på lite mer än en sida kan du därför komma up to speed på nolltid! 

donLogga.png
L-logga.png

Men om V var känt för fasta traditioner och en gnutta överdriven maskulinitet förestod L som lite ”mjukare”. L-sektionens sektionslokal gick man till för trevligt häng, har tidigare donar sagt. L-sektionen utmärkte sig även genom sin sektionskör, L’s Qling, som är en av få föreningar från L som kvarstår idag. Kören har vunnit kårens tidigare sångskrivartävlingar mer än 10 gånger.


En dag under 2002 tog KTH beslut om att V- och L-programmen skulle slås ihop till en gemensam utbildning, tanken var att utbildningarna redan delade många kurser och de två programmen med bristande intresse skulle kombineras till ett med högre söktryck. Och det skulle gå fort. Redan nästa år skulle de nya studenterna antas. Men det var mycket som var osäkert, vad ska programmet heta till exempel? Infrastrukturteknik föreslogs i ett tidigt skede men förkastades till förmån för Samhällsbyggnad.  

 
Sammanslagningen skapade stora diskussioner mellan V- och L-sektionen, vilka traditioner skulle behållas och vilka var tvungna att ge vika? I slutändan kom många av de studentikosa traditionerna att hämtas från V.  Bland dessa kan nämnas gasqueklockan som donerades till sektionen av Don Nilax år 1964 och sektionsmelodin ”V-ingenjören” som blev omskriven för att innefatta de nya ansvarsområdena den nya S-ingenjören skulle få. Don-orden slogs samman med L-sektionens ”Bureorden” men det gamla namnet kvarstod.

Med anor från V-sektionens Don-orden och L-sektionens Bureorden blev den nya logotypen ett db, självfallet med en majestätisk krona!

Visste du att?

Begreppet civilingenjör från början avsåg endast väg- och vattenbyggare. De första ingenjörerna i Sverige arbetade inom militären och när behovet av infrastruktur ökade explosionsartat i och med industriella revolutionen skapades en halvmilitär kår av officerare som utförde ”civil” ingenjörskonst, Väg- och vattenbyggnadskåren. I många andra länder avser civilingenjör fortfarande endast väg- och vattenbyggare, till exempel engelskans ”civil engineer”.

S-logga svartvit.png

Skapandet av nya traditioner påverkade dock inte bara de gamla V- och L-sektionerna. När den nya sektionsfärgen valdes till buteljgrön tyckte teknologerna på flygsektionen (T) att det var alldeles för nära den nedlagda skeppsbyggnadssektionens mossgrön. Inte bara det, även valet av  sektionsbokstaven S var kontroversiell av liknande anledning. Än idag beskrivs detta som ett stort svek av flygingenjörerna som tidigare hade haft starka band till V.
 

Sedan dess har två nya kandidatprogram tillkommit i form av Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling och Fastighet och finans som båda tillkom under 2010-talet och inkorporerades i Samhällsbyggnadssektionen. Idag är S-sektionen en av KTH:s största sektioner med nästan 800 medlemmar och många nya föreningar, däribland två fotbollslag, en kulturförening, internationell grupp och mer!
 

Självfallet har det även skapats många nya studentikosa traditioner samtidigt som andra har fått säga farväl under mer eller mindre omtumlande omständigheter. Med tanke på att nya teknologer kommer in i bilden och gamla så småningom lämnar skapas nya traditioner som, i vissas ögon, alltid funnits. Vad tror du kommer vara största flugan när du tar examen? Skriv till oss i Esset!

nØllechecklistan

Att börja på KTH är en stor omställning för många och det kan vara svårt att hålla koll på alla saker som händer och alla möjligheter du har som student. Esset har därför satt ihop en liten lista med saker du borde fixa nu när du börjar på KTH.

Studentbostäder_transparent (1).png

Ställ dig i bostadskö

Det är inte lätt att vara student i Sveriges största stad. Se till att ställa dig i alla köer som går redan idag. Glöm inte de egna fastighetsbolagen! Här är några exempel:

  • SSSB - Studentkårernas bostadsbolag

  • Stockholms bostadsförmedling

  • ByggVesta

Ansök om bidrag

När du pluggar har du rätt till studiemedel, att ta lån även om du bor hemma brukar vara en bra investering om du placerar pengarna rätt.*

nØllan får inte glömma att det även går att få bostadsbidrag från försäkringskassan som ung, upp till 1 100 kr. I princip alla heltidsstudenter som flyttat hemifrån kan få bidraget.

*Självfallet är historisk avkastning inte en garant för framtida vinst.

Köp en sångbok

Säkerställ att du är beredd på varje melodi, eller kan komma till undsättning när kompisnØllan trots allt glömt lära sig alla.

Bli medlem i S-sektionen

Som medlem i sektionen får du delta på alla evenemang sektionen anordnar. Om du går med i sektionen blir du också automatisk medlem i kåren som kommer med massa roliga fördelar, bland annat kommer du in gratis på tentapubar och kan ställa dig i SSSB:s studentbostadskö. För att bli med-lem klickar du in dig på ths.kth.se/login.

Fixa helg-access till Nymble

Kårens bäst bevarade hemlighet (fram tills nu) är att alla medlemmar kan komma in i Nymble under helger och sena kvällar. Allt du behöver göra är att gå till kårexpi-ditionen på Nymbles första våning med ditt passerkort och be dem lägga in dig. Efter det kan du skryta med ditt magiska passerkort för alla.

Följ alla föreningars konton på instagram

Det är inte alltid lätt att hålla koll på allt som händer på S-sektionen. För att hålla dig uppdaterad, se till att följa alla för-eningars instagramkonto för att inte missa några evenemang eller ansökningsstopp! Du hittar dem i slutet av guiden.

Allt du behöver veta om

Studentlivet på S

nØllan kanske tycker att allt sektionen gör låter superkul. Den enda frågan som kvarstår då är ”vad gör jag för att vara med?”. Följande sidor ger därför lite information om alla sektionens grupper och vad de erbjuder för dig! 


De allra flesta nØllan (eller äldre för den delen) brukar påbörja sitt engagemang på sektionen genom att gå med i en av föreningarna under hösten. Där får man chansen att delta i allt gruppen gör och känna på om det är något för en själv. De som sedan känner att de vill ta steget vidare kan söka till att bli ansvariga för sina grupper eller gå med i en annan typ av grupp med lite mer ansvar, med andra ord bli funktionärer. Det gör man på ett sektionsmöte där man presenterar sig inför andra sektionsmedlemmar och får ta emot frågor från publiken. Om det finns flera som söker så kommer medlemmarna få rösta på sin favorit så var inte blyg!


Men det finns ett sätt att slippa stressen att behöva ställa sig framför alla andra och skryta om sig själv. Redan nu finns det flera poster som är vakanta, alltså utan någon som är ansvarig. För att söka till dem behöver du bara skicka in en ansökan till sektionsstyrelsens mail: styrelsen@s-sektionen.se.

Ambassadeur
Balkommittén
Esset
Jubileumskommittén
Jämno
KF-ledamöter
KVSIF
Lava
Mötesordförande
QBM
Qlenod
Quasteriet
Rattmuff
SNOW
Sportig
Studienämnden
Styrelsen
Valberedningen
Verksamhetsrevisorer
l'Sqling
Övriga poster
bottom of page