Esset testar studentboenden
Att få bostad i Stockholm som student kan ibland verka omöjligt. Men efter att ha harvat runt som inneboende och på andrahandskontrakt med ockerhyra under en period, kommer till slut stunden då ködagarna kan omvandlas till någonting alldeles eget. Hur ska man tänka när man väljer? Med den här artikeln vill Esset-redaktionen bjuda på ett axplock av alla de möjligheter som finns när det gäller hyresvärdar och områden. Och kanske viktigast av allt – hur det faktiskt är att bo där? Freja, Täby (Andreas) I Roslags Näsby i Täby, mitt bland villorna, ligger SSSB-området Freja . Det är ett litet och gulligt område, med fem stycken tvåvåningshus och 60 lägenheter totalt. Utöver lägenhetshusen finns det också några separata byggnader med tvättstuga, föreningslokal och förråd. Området är byggt 2004. Samtliga lägenheter är ettor på 22 m², med fransk balkong. Bor man på markplanet kan man ta bort räcket och ordna en liten uteplats. Hyran för 2021 ligger på 4 565 kr. Då ingår vatten, värme, el och bredband (100/10 Mbit/s). Varför flyttade du hit? Jag är uppvuxen i Täby, så när jag skulle flytta hemifrån för första gången kändes det perfekt att fortfarande kunna ha nära hem och till kompisar. Dessutom ligger det väldigt bra till i förhållande till KTH. Hur lång restid har du till skolan? Cirka 20 minuter. Det tar ungefär fem minuter att gå till Roslags Näsby station, och därifrån 15 minuter in till KTH (Stockholms östra) med Roslagsbanan. På en skala 1–10: Hur bra kommunikationer finns det i området?
6 . Roslagsbanans station ligger som sagt cirka fem minuter bort, och närmaste busshållplats cirka 10 minuter bort. Inget av dessa färdmedel har samma turtäthet som tunnelbanan, vilket drar ned betyget lite. Hur tryggt känns området?
8 . Det är ett väldigt lugnt i omgivningen. Det man får se upp med är tjuvar. Jag har t.ex. fått min cykel stulen när den stod parkerad på gården, och det har även förekommit inbrott i förråden vid något tillfälle. Men överlag känns det väldigt tryggt som sagt. "Incest på S"-vänlighet? D.v.s. hur många S:are bor i området?
3 . Förutom mig själv känner jag endast till två andra S:are som bor här. Hur är granngemenskapen?
3 . Man hälsar på varandra när man möts i trappen och på gården, men inte så mycket mer än det. Områdesföreningen ordnar lite aktiviteter ibland, dock svårt just nu med tanke på Corona. Standarden på lägenheten?
7 . Lägenheterna börjar få några år på nacken, men överlag känns det fortfarande fräscht. Både badrum och kök är kaklade. Hur lyhört är det i din lägenhet? Hörs grannarna mycket?
8 . Lägenheterna känns väl ljudisolerade. Det som hörs mest är när folk går i trappan, men mellan lägenheterna är det i princip helt tyst. Utformningen av husen gör att man endast delar vägg med en annan lägenhet, vilket underlättar. Buller utifrån förekommer knappt heller. Närhet till service?
7 . Vid Roslagsbanans station finns ett litet centrum, med mataffär, tobaksaffär och ett par restauranger. En station bort med tåget hittar man Täby centrum, en stor shoppinggalleria som har det mesta man kan tänkas behöva i form av affärer, och även en del restauranger och nöjen. Frösunda, Solna (Kalle) Inklämt mellan E4:an och pendeltågsspåren mot Uppsala ligger Frösunda . Området bebyggdes på 90-talet och består mest av lägenhetshus med tegelfasad. Här har SSSB 94 ettor med kokvrå, 18–26 m² fördelade på två punkthus i sex våningar var. Hyran ligger på mellan 3000 och 5600 kr beroende på om du bor bredvid gemensamhetslokalen eller högst upp med tillhörande takterrass, oavsett så ingår el, värme och bredband. Som grädde på moset får man bo på Gustav III:s boulevard vilket minst sagt känns kungligt. Apropå Gustav III så ligger lägenheterna cirka 10 minuter från Hagaparken där det finns fantastiska promenadstråk för motion. Åt andra hållet finns Mall of Scandinavia och pendeltåg cirka 5 min bort. Varför flyttade du hit? Jag flyttade hit för att jag ville bo i ett område med goda kommunikationer till KTH utan att kräva allt för många köpoäng. Jag hade ca 700 dagar vilket visserligen är under genomsnitt för området men inte alls svårt att få en lägenhet för. Hur lång restid har du till skolan? Cirka 30 minuter, då kan jag välja mellan pendeltåg eller buss till Odenplan, alternativt buss till Bergshamra. På en skala 1–10: Hur bra kommunikationer finns det i området?
8 . Lägenheten ligger 5 minuter från Solna station som tar en in till Odenplan på 3 minuter. Utöver det finns bussar som kan ta en hela vägen till Söder direkt utanför dörren. Hur tryggt känns området?
7. Området i sig är väldigt lugnt med mycket barnfamiljer om än rejält tomt på kvällen. Omgivande områden händer det lite mer i men det är inget som märks av. "Incest på S"-vänlighet? D.v.s. hur många S:are bor i området?
1. Jag känner ingen S-are som bor eller har bott här. Många som bor här pluggar på Karolinska som ligger förhållandevis nära. Hur är granngemenskapen?
2. Om man har tur hälsar grannarna tillbaka men mer än så kan man inte vänta sig. Områdesföreningen anordnar event då och då men deltagandet är sällan stort. Standarden på lägenheten?
6. Lägenheten är från ‘99 och känns fortfarande fräsch även om det ständiga uthyrandet ger ifrån sig spår i form av diverse hål och taskiga lappningar. En av de största nackdelarna med lägenheten pentryt, det saknas ugn vilket somliga hyresgäster löser genom att sätta in en egen vilket man tydligen får. Fläkten är av kolfiltertyp vilket känns lite B.
Ungefär hälften av lägenheterna har en balkong på ca 5 m² vilket är mycket trevligt på sommaren, det vägs upp av mindre boyta och en rätt så begränsande planlösning som kan kräva lite finess för att få till. Hur lyhört är det i din lägenhet? Hörs grannarna mycket?
8. Det hört väldigt lite mellan lägenheter i sidled men från grannarna ovanför och ut i korridoren kan man höra när röster höjs. I ett av husen finns det en gemensamhetslokal som det stundvis kan låta mycket från när det är fest. Närhet till service?
10. Lägenheten ligger ca 5 minuter från Mall of Scandinavia där det mesta som kan tänkas behövas finns. Där finns två stora matbutiker, gym, restauranger, bio, shopping, gym och en nationalarena. Gubbängen, Enskede (Regina) Mellan Skogskykogården och Farsta centrum hittar vi Gubbängen, ett lugnt bostadsområde med både studenter och flerbarnsfamiljer. Det ligger en bit längre ut, men med tunnelbanan rakt över vägen är det smidigt att ta sig både till skolan och de mer centrala delarna av Stockholm. Detta studentlägenhetsområde består av 3 st byggnader som alla byggts i lite olika etapper. Själva lägenheten jag bor i är en etta på 29 m² och ligger på 7:e våningen med en fin utsikt över Gubbängsfältet. Jag har valt att bygga som en sovalkov och på så sätt skapa som två rum i denna etta. Lägenheterna som finns i detta område varierar en del i storlek och med detta varierar självklart även hyran. Den hyra jag betalar är i nuläget 6300 kr, i den ingår bredband och vatten. Varför flyttade du hit? Jag flyttade hit för att det verkade vara ett lugnt och tryggt område med bra förbindelse in till Stockholms centrum och skolan. Lägenheten i sig är helt nybyggd och jag är den första som flyttat in, allting är således väldigt fräscht och nytt. Tidigare bodde jag i Solna och betalade nästan samma hyra för en 20 kvm stor lägenhet på andra våningen, kändes mer prisvärt att flytta hit då. Hur lång restid har du till skolan? Beroende på hur bra tunnelbanorna matchar (man måste byta från gröna till röda vid Slussen) så tar det mellan 25–30 min att åka till skolan. På en skala 1–10: Hur bra kommunikationer finns det i området?
8 . Som tidigare nämnt är det bara att gå rakt över gatan för att ta sig till tunnelbanan, tar ungefär 2–3 minuter att ta sig dit från min lägenhet. Tunnelbanan går frekvent, dock blir det problem när den behöver ställas in p.g.a. olika händelser. Finns buss att ta men då måste man gå ca 10 minuter till Hökarängen för att hoppa på, plus att de bussarna främst går i söderort så blir en omväg om man behöver åka in till skolan. Hur tryggt känns området?
9 . Väldigt tryggt, är främst studenter och barnfamiljer som bor här så brukar inte vara några oroligheter på kvällarna. "Incest på S"-vänlighet? D.v.s. hur många S:are bor i området?
7 . Bor en del S:are i dessa lägenheter, känner några som bor i två av dessa byggnader. Har än så länge inte stött på någon som läser Samhällsbyggnad i just min byggnad dock. Hur är granngemenskapen?
5 . Har haft turen att hitta ett gäng grannar i min byggnad som jag umgås med, men i övrigt skulle jag nog inte påstå att gemenskapen är den bästa tyvärr. Kan självklart bero på Corona men vi har inte haft några gemensamma events eller så. Standarden på lägenheten?
10 . Helt nybyggd lägenhet med fräsch interiör. Hur lyhört är det i din lägenhet? Hörs grannarna mycket?
7 . Är väldigt bra ljudisolerat i och med att lägenheterna är så pass nya, så hör inte så mycket varken utifrån eller från mina grannar. Har hänt någon gång men är generellt sätt ganska lugnt. Närhet till service?
8 . Vägg i vägg med min byggnad finns ett Nordic Wellness. Endast 5 minuter bort ligger Gubbängens centrum där vi har både pub, apotek, Puls & Träning, några restauranger och ett Coop. Två stationer bort med tunnelbana finns Farsta centrum där flertalet butiker samt restauranger finns. I övrigt finns inte jättemycket i just Gubbängen, dock är det väldigt smidigt att ta sig till exempelvis söder där det finns mycket mer att göra. Så det väger definitivt upp! Lappis (Per) Lappkärrsberget, ofta benämnt Lappis , är Stockholms största studentbostadsområde med över 2000 bostäder fördelade på allt ifrån korridorsrum till fyror. Här lever svenska studenter och utbytesstudenter i harmoni (oftast) i en stadsdel byggt enbart för studenter. I Lappis hittar man ett halvbra Ica, en sushirestaurang och en diskutabel kvarterskrog/pizzeria. Det speciella med just Lappis är att majoriteten av lägenheterna utgörs av korridorsrum, som sträcker sig mellan 16–23 m² och med hyror mellan 3570–4640 kronor. I det här priset ingår allt: el, värme, bredband och ångestskriket kl. 22 på torsdagar. Varför flyttade du hit? Relativt få köpoäng för bra närhet till skolan. Kommer man från utanför Stockholm kan det vara svårt att få tag i boende, och då är korridorsboendet på Lappis ett riktigt bra alternativ. Hur lång restid har du till skolan? Cirka 15 minuter! Är bussen sen så längre, men när det inte är minus 10 grader ute är det inga problem att gå och ta tunnelbanan från Universitetet. På en skala 1–10: Hur bra kommunikationer finns det i området?
8. Bara en kvart in till campus så det är verkligen toppen! Lite snålt med bussar ibland dock, då får man gå hela 900 m från tunnelbanan! Tragedi! Hur tryggt känns området?
8 . Jag känner mig trygg på Lappis! Minuspoäng för snöbollskastande utbytesstudenter dock, livsfarligt rent ut sagt. "Incest på S"-vänlighet? D.v.s. hur många S:are bor i området?
5 . Det är ändå en del från S som bor på området som man stöter på ibland på Ica eller så! Hur är granngemenskapen?
6. I min korridor är det helt okej! Minus att man ibland måste föra sig på ett språk jag inte behärskar (engelska). Standarden på lägenheten?
7 . Fräscht badrum hos mig! I övrigt hyfsat måste jag säga. Det är ett studentboende i Sveriges största stad trots allt, så man får nöja sig med att ha tak över huvudet och ha sitt eget boende minus det delade köket då! Hur lyhört är det i din lägenhet? Hörs grannarna mycket?
7 . Hör mer från snöbollskrig på torget än mina grannar faktiskt! Prisa Gud för bokhyllestomme. Lite musik ibland men det hör ju till! Närhet till service?
6 . Ser ner till Ica från mitt fönster, så det är toppen! Lite längre till andra förnödenheter, men det går alltid att fixa runt campus. Aurora, Nacka (Saga) I Ektorp i Nacka hittar vi ByggVestas område Aurora . Området är nybyggt (anno 2018) med 207 ettor, tvåor och treor för studenter och ungdomar. Byggnaderna ligger i utkanten av Ektorp, ett fint område i Nacka granne med havet och ett fantastiskt naturreservat. Min lägenhet, en trea, är på 44 m² och kom utrustad med en kombimaskin och en balkong. Jag lät även installera en diskmaskin, vilket var den bästa presenten jag gett mig själv. Hyran ligger på ca 8600 kronor, vilket är exklusive värme, vatten, el och bredband. Detta gör att månadskostnaden oftast hamnar på ca 9000–9300 kronor/månad beroende på årstid. Varför flyttade du hit? Till en början flyttade jag till Ektorp för att jag och min dåvarande sambo behövde ett större boende, och som en slump dök Ektorp upp. Då det var många lägenheter och ett okänt projekt var ködagarna som behövdes få, och eftersom den var billigare än lägenheten vi hade då (30 kvadrat för 10 000 kronor/månad) kändes det givet att tacka ja. Hur lång restid har du till skolan? Nackdelen med boendet är att tyvärr ligger en bit ifrån stan. Dörr till dörr tar det ca 45 minuter. På en skala 1–10: Hur bra kommunikationer finns det i området?
4 . Från lägenheten tar det ungefär tio minuter till busshållplatsen, där bussar går ofta (!) och tar en direkt till Slussen. Bussarna går dessutom dygnet runt. Hur tryggt känns området?
9 . Väldigt tryggt! Aldrig känt mig osäker eller otrygg även när jag gått hem kl. 02:00, eller till jobbet 04:00. "Incest på S"-vänlighet? D.v.s. hur många S:are bor i området?
2 . Tyvärr väldigt få S:are, vet bara om typ 1–2 stycken. Hur är granngemenskapen?
8 . Det finns en stor Facebookgrupp för alla i husen, och där är det mycket aktivitet. Även om jag själv inte är aktiv där, har jag sett att träningskompisar hittats, vinkvällar anordnats och många har fått hjälp med diverse verktyg som behövts lånats. Standarden på lägenheten?
9 . Superfräscht och nytt. Bra kvalitet på allting, minuspoäng enbart för att det blir kallt på vintern. Hur lyhört är det i din lägenhet? Hörs grannarna mycket?
9 . Otroligt bra ljudisolation, enda gången jag hör mina grannar är när de får för sig att borra i betongväggarna. Närhet till service?
6 . Cirka sju minuter från porten finns två matbutiker, ett gym, några restauranger och cirka 15 fastighetsmäklare. Allt man behöver det vill säga! Minuspoäng för att det är uppförsbacke hela vägen hem. Karl Mårtensson Chefredacteur Shakar Garmeny Illustration Andreas Håård Skribent Regina Rutegård Skribent Saga Ugarph Skribent Per Hultman Frilansande skribent