top of page

Välkommen till KTH

Uppdaterat: 18 aug. 2021


Hej nØllan, och välkommen till KTH, nØllan. Vi på redaktionen i Esset har hört från våra källor i mottagningen att det här med Stockholm är inget ni förstår er på, och KTH campus är nog en ännu läskigare plats för er. Vi har även hört att några av er inte ens är från Stockholm och då inte sett en tunnelbana förut. Därför har Esset samlat två experter – Henrik, den livslånga Stockholmaren och Saga, utvandrad från Norrlands mörka skogar – för att ge er den ultimata guiden till Huvudstaden.


Det första ni bör känna till är innerstans olika stadsdelar. Det finns fem stadsdelar i innerstan, och de har alla en egen karaktär som påverkar vad som finns där och vilken prisklass som råder. Av de fem stadsdelarna i innerstan är Södermalm det bästa stället att hitta billig öl på och skulle kunna anses vara den objektivt bästa stadsdelen (Bergström, 2021).



Hornsgatan är ett bra ställe att börja på för att hitta stor stark under 45. Längs med Hornsgatan kan du finna Dovas och D-pub nästan vägg i vägg, samt Krukan vid Rosenlundsgatan. Närmare Hornstull ligger Retro och Hirschen. På Hornsgatan finns Söderhallen Biljard, och ni kan sedan avsluta på ett nattöppet donken för att runda av en mycket ekonomisk utekväll. I den andra änden av Söder, vid Skanstull finns längs Ringvägen Far och Son, Snövit och Bläcktornskällaren. Uppe vid Nytorget går att finna ytterligare en Retro. Gott kaffe och konditori finns det mycket av runt Swedenborgsgatan och Mariatorget (men erbjuder självklart inte lika prisvärt fika som KTH:s egna Coffice). Här finns ställen som Johan & Nyström, Bageri Petrus och Chic Konditori. Borta vid Bysistorget kan ni finna en mycket prisvärd vegetarisk buffe. Vid Swedenborgsgatan finner ni den Cyklande Holländaren AKA Tonnys Cyklar, där ni kan köpa en begagnad cykel. Hornsgatan erbjuder mycket bra second hand och vintage. Mellan Slussen och Zinken finns Emmaus, Röda Korset, Stadsmissionen, Myrorna och Beyond Retro. Perfekt att flanera en lördag och kolla in prisvärda och miljömässigt överlägsen shopping. Runt Nytorget finns vintage och secondhand, men något mer exklusivt. På Södermalm finns många bra platser att hänga på sena sommarkvällar eller när solen återvänder på våren. Tanto (-lunden), Skinnis (Skinnarviksberget), Vitan (Vitabergsparken), Ivar Los park och Långholmen har gott om utrymme för stora sällskap att hänga i.


Om ni mot förmodan väljer att lämna Söder kan ni ta Västerbron över till Kungsholmen, som erbjuder en hel del när det kommer till billig öl. Runt Fridhemsplan kan ni hitta Hirschen, Retro och Nivå 22. Närmare St Eriksbron finns Biljardpalatset och en till Dovas. Utöver öl går det att finna god glass på Kungsholmens Glassfabrik. På Kungsholmen finns också Rålis (Rålambshovsparken) som har mycket att erbjuda för utomhushäng. Där finns gott om plats och en skatepark under bron. Badplatser finns att hitta på Smedsudden och Fredhälls klippbad, och strandkajen vid Hornsberg är en trevlig plats att hänga på med restauranger och glassbarer.


Vill ni istället hänga närmare skolan och ha något ställe att ta en öl efter en (miss)lyckad tenta kan man istället bege sig till Vasastan och Sveavägen. Längs denna huvudpulsåder finner ni Lion bar x2, The Crib by Retro, vanliga Retro och Hirschen. I Vasastan finns många restauranger och kaféer längs med Rörstrandsgatan. Runt Odenplan hittar ni, förutom en av innerstans större kollektivtrafikknutpunkter även second hand-shopping på Stadsmissionen och Myrorna. Det finns även ett större Myrorna längre ner på Sveavägen vid Adolf Fredriks kyrka. I närheten av Vanadislunden kan ni köpa begagnade cyklar på iRecycle. Om ni vill hitta något trevligt ställe att hänga på utomhus i Norrmalm kan klipporna och kajerna vid Skeppsholmen och Kastellholmen rekommenderas.


Östermalm är en stadsdel för rika människor och bör därmed undvikas till varje pris, med undantag för fristaden KTH (Esset förespråkar inte skolkning, även om det är frivillig närvaro på universitet). Men om du inte ska ha en utekväll här kan du faktiskt hitta några pärlor. I Filmhuset kan du gå på billig bio på Cinemateket, men det är främst äldre filmer som visas. Tips denna höst är Råttatouille, Memento, Groundhog Day, Total Recall och Blade Runner. Ute i Ropsten kan du hitta stans största Myrorna, perfekt för den som behöver möblera sin nya studentlägenhet. Dessutom tillhör tekniskt sett studenternas egna Lappkärrsberget Östermalm. Lappis, som det så fint kallas, är sunkets sunk (Ugarph, 2021). Här hittar du billig öl, halvdan sushi och korridorsfester. Runt om finns fin natur, med härliga promenadstråk kring vattnet och Stora skuggan, ett naturområde perfekt för picknickar och dylikt. Vill du veta mer om Lappis och andra studentområden i Stockholm kan du kolla in vår tidigare artikel om Studentlägenheter i Stockholm.


Om ni vågar er utanför tullarna har Söderort mycket att erbjuda. I Slaktis (Slakthusområdet) finns nattklubbar och ett stenkast bort kan ni även hitta nöjeskomplexet Tolv med spel hela kvällen. I Liljeholmen kan ni hitta två secondhand-butiker i gallerian och Stockholms bästa Ica-butik. Allt runt Aspudden, Midsommarkransen och ner till Gröndal är mycket fina förorter som erbjuder lite småstadskänsla. Vinterviken har bra ställen att hänga på ute med fin utsikt över Mälaren och tillgång till bad.


Österut finner ni Sickla där det finns shopping och fin natur vid Sicklasjön och Järlasjön. Här är det nära att komma upp på Hammarbybacken för att få bästa utsikten över stan. Utöver Sickla erbjuder Nacka skärgård och naturreservat med fina badställen. Från Slussen kan ni enkelt ta er ut till Nacka naturreservat för stadsnära naturupplevelser och mot Nyckelviken för mysig herrgårdsupplevelse. Från Slussen, Nybroviken och Strömkajen går båtar ut mot Skärgården som du kan använda ditt SL-kort på för billiga skärgårdsutflykter.


Norröver finns Solna och Sundbyberg som städer i staden. Även om Solna främst är förknippat med Mall of Scandinavia och Arenastaden finns det fina miljöer i Hagaparken och småstadskänsla vid Råsunda och Sundbyberg centrum. I Ulriksdal finns en udda cykelbutik med begagnade cyklar och cykeldelar.


Om ni vill hitta mer spännande tips på Stockholm kan ni kolla in vår artikel om utbytesstudenters upplevelser av Stockholm.



Men, studentlivet är för många i sig en helt ny upplevelse och som nØllan kan det ju inte vara lätt att ha koll på vad man ska äta, var man ska äta, var det är bäst att plugga eller bara vad man ska göra när man inte drunknar i matematiska ekvationer.


När det kommer till vad man ska äta har Esset redan gjort en grym guide till var du hittar den mest prisvärda lunchen på campus, den artikeln hittar du här. Men i början på terminen brukar den hederliga studenten ändå vara relativt bra på att ta med sig egen matlåda, så därför kan det vara bra att veta just var det går att värma sin mat. Det klassiska är självklart att vända sig till någon av sektionslokalerna. Sektionens egna heter ju [REDACTED]* och är belägen längst ner i [REDACTED]*. Men det händer lätt att köerna blir långa och sittplatserna fulla, så då kan det vara bra att veta att det finns många andra platser på campus med mikrovågsugnar och stolar. U-huset är en mycket populär plats med en fin takterass att avnjuta sommarsalladen på, och i Nymble, THS egna kårhus, finns mycket plats att värma sin mat på.


Men som många andra kanske detta är första gången nØllan behöver laga sin egen mat, och då är det svårt att veta vad man faktiskt ska stoppa i matlådan. Som tur är kan Esset komma till undsättning även här! Under tidens gång har vi släppt ett gäng recepttips med billiga rätter för alla - här hittar ni alla "Esset lagar" som släppts hittills (1 och 2). Och det finns ingen anledning att oroa sig för idétorka, för när alla recept är upplagade kommer Esset med säkerhet att ha släppt ett nytt uppslag för er njutning.


Och när det kommer till vad man ska göra utöver plugget finns det en hel drös med aktiviteter både genom THS och S-sektionen själva. Såklart är det mesta fräscht i minnet efter kårens dag och studentliv på S, men det kan ändå vara bra med en påminnelse om att alla föreningar och grupper som S-sektionen har att bidra med går att hitta här, på sektionens egna hemsida. Bland dessa föreningar finns ju självklart Esset, vilket är en utmärkt förening om man har intresse för skrivande, design eller vill hänga med ett skönt gäng och bidra till sektionens allmänbildning (Bergström & Ugarph, 2021). Så med det sagt tackar vi, Henrik och Saga, för att ni tog er tiden att läsa vår guide och önskar nØllan ett stort lycka till i framtida studier. Och kom ihåg – sök Esset!


Henrik Bergström

Skribent

Shakar Garmeny

Illustrationer

Saga Ugarph

Skribent

 

*nØllan lär bli varse


Referenslista

Bergström, H. (2021). Barer i Stockholm – en empirisk studie av fem stadsdelar.

Stockholm: Självpublicering


Bergström, H. & Ugarph, S. (2021). [Egna åsikter]


Ugarph, S. (2021). Att bli ett med 'sunket' – flerårig fältstudie i Lappkärsbergets studentområde.

Stockholm: Essets förlag


Kommentare


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page