top of page

Mer Samhällsbyggnad i ditt flödeFår du inte nog av samhällsbyggnad på dagarna i skolan? Lugn, nedan listar vi i redaktionen nio av våra favoritkonton kopplade till samhällsbyggnad på Instagram och Youtube. Nu har du något att sysselsätta dig med på fritiden också!


1) The B1M

Detta konto har som mål att belysa de största och mest avancerade byggprojekten som pågår runt omkring i världen. Videorna är oerhört välproducerade och ger verkligen inspiration för det framtida yrkeslivet. Med närmare två miljoner prenumeranter på Youtube och 100 tusen följare på Instagram är detta förmodligen det största och mest välkända kontot kopplat till samhällsbyggnad på internet, men det vore tjänstefel att utelämna det från en lista som denna.


En bonusrekommendation är B1M:s systerkanal Tomorrow’s Build, som fokuserar på byggprojekt kopplade till de utmaningar som världen har framför sig.


The B1M: Youtube Instagram

Tomorrow's Build: Youtube Instagram


2) City Beautiful

För dig som är intresserad av stadsplanering och samhällsbyggnadsfrågor är denna Youtubekanal perfekt. Han som driver kanalen forskar om stadsplanering i Kalifornien och kan det mesta inom ämnet. Videorna är varierade och gör intressanta djupdykningar om problemen och lösningarna som finns i städer över hela världen, samt även hur olika städer planerats genom historien och de olika idéerna som funnits för hur städer ska utformas.


City Beautiful: Youtube


3) arkitekturutflykter

På det här Instagramkontot får man följa med två arkitekter och upptäcka byggnader i Stockholm med omnejd. Det är inte bara nybyggda hus som visas här, utan allt från sekelskifte till miljonprogram och funkis dyker upp titt som tätt. Bilderna kompletteras med en liten text som beskriver huset. Rekommenderas varmt för den som är intresserad av arkitektur och husbyggnad!


arkitekturutflykter: Instagram


4) Going Green

På det här kontot, som drivs av ett par från Storbritannien, står miljö och hållbar utveckling i fokus. Videorna handlar bland annat om förnybar energiproduktion, och hur naturen kan integreras i den byggda miljön. Det finns också några videor som handlar om hur man kan leva mer hållbart.


Going Green: Youtube Instagram


5) Stockholmshjärta

Tyvärr är det rätt tunt med svenskspråkiga samhällsbyggnadskonton, men detta är väl värt att nämna. Videorna handlar om stadsplanering och infrastruktur i Stockholm. Bland annat finns det en intressant videoserie om kollektivtrafikens utbyggnad och historia.


Stockholmshjärta: Youtube


6) Practical Engineering

Bakom detta konto står en riktig ingenjör inom väg- och vattenbyggnad i San Antonio, Texas. Målet med kanalen är att ge praktiska exempel på ingenjörstillämpningar samt förklara hur de fungerar. De flesta videorna är kopplade till dammar, betongbyggnad och geoteknik. Det finns även några GIS-relaterade videor.


Practical Engineering: Youtube Instagram


7) RM Transit

Den här kanalen handlar om olika kollektivtrafiksystem runt omkring i världen. En del videor handlar om nya projekt som håller på att byggas, medan andra beskriver hur olika städers nätverk har kommit till genom historien. Perfekt för den som är intresserad av stads- eller transportplanering!


RM Transit: Youtube


8) sthlm_urbanist

Även om detta konto lägger upp nya inlägg rätt sällan, så kan vi bara säga att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. sthlm_urbanist är den bästa platsen att få uppdateringar om och visionsbilder av de stora byggprojekten som planeras i Stockholm. Perfekt att följas för inspiration och för att hålla sig uppdaterad om vad som händer i huvudstaden.


sthlm_urbanist: Instagram


9) Not Just Bikes

Det här kontot drivs av en kanadensare bosatt i Amsterdam. Hans videor är inriktade på stadsplanering, och handlar framför allt om skillnader mellan hur städer i Nordamerika respektive Europa är utformade. Amsterdam är som bekant en cykelvänlig stad, och därför handlar många videor just om cykling, som namnet antyder. Men inte bara det!


Not Just Bikes: YoutubeHenrik Bergström

Skribent

Andreas Håård

Skribent

Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page