Livet efter S - är gräset grönare på andra sidan?

Studietiden inom Samhällsbyggnadssektionen - många skulle nog beskriva den som en helt egen värld. Jag tycker att den har mycket gemensamt med småstjärnorna, ett gammalt TV-program som de flesta som är födda under det tidiga 90-talet är bekanta med. För in på ena sidan kliver nämligen förvirrade och ogräddade studenter och ut på den andra kommer färdigbakade och glänsande ingenjörer och teknologer. Vägen däremellan är lång och många som befinner sig mitt i djungeln av formler, Zoom-undervisning och studentföreningar kan inte föreställa sig ett liv utanför S. Men det finns det ju faktiskt, tro det eller ej. Så vad händer egentligen efter studietiden? Hur kan livet se ut för den nyexaminerade samhällsbyggaren? Esset har träffat tre personer som tagit sig igenom S-djungeln och gett sig ut i det riktiga livet.Namn: Elvira Melander

Utbildning: Civilingenjör inom Samhällsbyggnad, master inom Fastigheter och byggande

Examensår: 2019

Sysselsättning: Projektingenjör på Zengun


Blev livet efter studierna som du tänkt dig?


Eftersom jag var trainee på Zengun i tre år innan jag tog examen så var jag inskolad i hur företaget fungerar, rutinerna och hur folk jobbar, vilket gjorde att arbetslivet till stor del matchade mina förväntningar. Däremot är det mycket jobbigare att jobba heltid än lite då och då som jag gjorde tidigare. Idag har man även ett helt annat ansvar och det är något som är både jobbigt och utmanande, samtidigt som det framförallt är extremt kul. Jag skulle även säga att det är roligt att jobba för andra på ett helt annat sätt. Som trainee fick man mycket tilldelade uppgifter där folk bad om hjälp eller sa vad man skulle göra och det var jättelärorikt. Men det som är roligt med att vara fast anställd som jag är nu är det egna ansvaret, vilket är betydligt mer utmanande och utvecklande. Alltså var arbetslivet ungefär som jag hade tänkt mig, men det var även både jobbigare och roligare.


Är det något speciellt från utbildningen eller studietiden du tagit med dig?


Jag har tagit med mitt arbetssätt och hur jag hanterar information snarare än faktiskt kunskap, där jag genom studietiden har fått en bra arbetsstruktur. Även om jag inte har nytta av det jag lärt mig under utbildningen idag så är det möjligt att jag kommer ha det senare i livet. Jag arbetar dessutom med människor som har så extremt hög kunskap kring byggnadstekniska detaljer medan jag själv är mer generalist efter att ha gått byggprojektledning. Men som sagt så har jag lärt mig jättemycket om hur jag arbetar och att vara effektiv i det.


Vad är den största skillnaden mellan livet som student och nu?


Jag skulle säga att mitt arbete kräver mer samarbete eftersom jag jobbar med och för andra människor, som jag även var inne på tidigare. Det innebär att vi måste leverera åt varandra för att tillsammans kunna lyckas, vilket är jättekul samtidigt som det innebär en annan typ av press än den jag upplevde i skolan. Där var det oftast bara jag själv som drabbades om jag inte levererade. Livet idag innebär dessutom frihet på ett annat sätt eftersom man kan bli klar med de leveranser som efterfrågas, till skillnad från studietiden där det alltid gick att plugga mer. Även om jag ibland jobbar sent eller på helger så är jag generellt mer ledig nu, men i plugget kunde man däremot skippa en föreläsning utan att någon brydde sig. Då gick det även hitta på saker på vardagar, vilket inte går att göra på samma sätt idag. Arbetslivet och studietiden innebär alltså frihet på olika sätt.


Vad är det bästa med det du gör nu?


Jag skulle nog säga att det är variationen, vilket jag tror beror på företag snarare än rollen. Det är i princip aldrig tråkigt på jobbet och jag gör alltid nya saker. Jag får dessutom extremt mycket ansvar och jobbar med roliga personer, vilket är jättekul!


Var ser du dig själv om 10 år?


Jag vet inte. Jag tycker att entreprenadsidan är väldigt rolig och utvecklande och vill nog vara kvar där länge, så därför är jag nog där om 10 år. I så fall vill jag gärna jobba som projektchef.


Har du några minnen du minns särskilt mycket från S-sektionen?


Jag har inget specifikt minne men mottagningen och Lava är de sakerna jag verkligen tar med mig och som jag tyckte var extremt roliga. På mottagningen har jag varit fadder och Qhlös två gånger vardera och i Lava har jag varit allt från värd till gruppansvarig och logistikansvarig i projektgruppen. Lava var mer lärorikt medan mottagningen var roligare.


"[Man ska] våga saker, som att söka det där jobbet, den där rollen på sektionen eller att ta för sig i allmänhet."

Har du något tips till nuvarande studenter?


Jag var ju en sådan jäkla sektionsnörd och älskade det, men det är inte för alla att engagera sig. Men för de som gillar det – engagera er! Jag skulle även säga att våga saker, som att söka det där jobbet, den där rollen på sektionen eller att ta för sig i allmänhet. Det är lättare sagt än gjort men även extremt viktigt. Alla som pluggar på KTH är ju duktiga och drivna människor, så om man bara vågar så tror jag att man kan komma hur långt som helst. 

Namn: Marcus Örtevall

Utbildning: Civilingenjör inom Samhällsbyggnad, master inom Fastigheter och byggande

Examensår: 2019

Sysselsättning: Projektutvecklare på Bergsundet Development


Blev livet efter studierna som du tänkt dig?


Det är svårt att svara på då jag under en lång tid inte visste vad jag skulle jobba med. Däremot började jag jobba deltid de två sista åren, vilket gjorde att jag stegvis kom in i branschen och när jag väl tog examen hade jag fått en bättre bild av hur allt fungerade. Jag har även insett att det är en enorm skillnad mellan teori och praktik, mellan det jag lärde mig i skolan och det jag jobbar med nu. Innehållet i många kurser jag läste förstår jag bättre nu än vad jag gjorde då.


"Skolan handlar ju i grunden om att lära sig och man måste därför inte alltid göra som alla andra. Man behöver inte ha någon 'FOMO'"

Är det något speciellt från utbildningen eller studietiden du tagit med dig?


Jag skulle säga att hitta ett sätt att jobba på som passar en själv och att man inte alltid behöver följa ”mallen” på hur saker ska göras, för att få en balans i livet. I skolan förutsätts det ofta att man går på föreläsningar. Självklart finns det mycket att hämta därifrån eftersom alla lär sig olika, men för egen del insåg jag ganska snabbt att jag lär mig bättre av att läsa än att lyssna. Skolan handlar ju i grunden om att lära sig och man måste därför inte alltid göra som alla andra. Man behöver inte ha någon “FOMO” (Fear Of Missing Out), haha.


Vad är den största skillnaden mellan livet som student och nu?


Det är helt klart att kunna släppa jobbet på kvällar och helger. När jag pluggade upplevde jag det som att man antingen hade fullt upp med plugg, eller så satt man med skuldkänslor för att man kunde och därmed borde ha pluggat mer. Jag upplevde att man aldrig var helt ledig mentalt bortsett från under tentaperioderna och sommaren. Så att nu kunna ta helg från fredag eftermiddag till måndag morgon skulle jag säga är den absolut största skillnaden.


Vad är det bästa med det du gör nu?


Det bästa med mitt jobb är att det är så extremt mångsidigt, vilket passar mig bra eftersom jag lätt blir både rastlös och uttråkad. I mitt jobb är jag inblandad från framtagandet av en detaljplan och ibland även tidigare än så, hela vägen fram till inflyttning. Jag är dessutom inblandad i flera projekt parallellt, så även om varje enskilt projekt sträcker sig över flera år så får jag dagligen vara med i olika skeden med extremt olika arbetsuppgifter. Det känns som att det alltid kommer finnas saker att lära sig och därför har jag svårt att se att jag skulle tröttna eller tappa intresset för det jag gör.


Var ser du dig själv om 10 år?


Hmm, om jag skulle veta vart jag kommer vara om 10 år så skulle jag nog säga att det är dags att göra något annat!


Har du några minnen du minns särskilt mycket från S-sektionen?


Det är nog resorna som jag gjorde med sektionen, både till Alperna och med ex-resan till Bali. Via dessa resor fick jag verkligen möjlighet att komma närmare de personer man annars umgås med dagligen under så många år. Jag skulle även säga att styrelseuppdraget i ex-resan är något jag minns extra mycket eftersom jag fick ansvara för något som inte handlade om studierna. Istället för teoretiska problem så fick man lösa verkliga.


Har du något tips till nuvarande studenter?


Att det är okej att vara stressad och inte veta vad man ska göra. Både av egen erfarenhet och utav det jag hört från andra så håller i princip ingen på med samma sak som de trodde att de skulle efter examen. Mitt tips är att vara öppen när det kommer möjligheter och att vara delaktig eller prova på saker både inom och utanför sektionen. Det är genom att testa och prova nya saker som man får möjligheter att inse vad det är man faktiskt vill göra i livet. Som jag nämnde tidigare tror jag dessutom att det är viktigt att våga hitta sin egen väg och sina egna rutiner. All tid och energi man lägger ner är ju för sin egen skull. Ett sista tips som jag skulle säga är guld, framförallt i mattekurser, stavas Youtube. Där får man möjligheten att pausa och spola tillbaka, men även att snabbspola framåt när det behövs, haha.


 

Namn: Josefin Falk

Utbildning: Civilingenjör inom Samhällsbyggnad, master inom Husbyggnads- och anläggningsteknik

Examensår: 2020

Sysselsättning: Tränarprogrammet på Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH)


Blev livet efter studierna som du tänkt dig?


Nej, det blev det väl inte alls, haha. Jag hade inte tänkt fortsätta plugga och hade nog inte gjort det om det inte vore för Corona, men jag är däremot väldigt glad att jag gjorde det. Träning och välmående är något som ligger mig varmt om hjärtat och som jag vill arbeta med, antingen inom eller utanför arbetsplatsen.


Är det något speciellt från utbildningen eller studietiden du tagit med dig?


Jag har ju fortfarande ett studieliv så därför är studietekniken något viktigt som jag fortfarande har med mig. Jag skulle även säga att saker löser sig och att det viktigaste är att må bra för att kunna prestera och ta vara på framtiden. Allt blir vad man gör det till, så när jag såg en chans till att utveckla mig vidare så tog jag den.


"Man ska aldrig sluta utvecklas och alltid fortsätta att lära sig!"

Vad är den största skillnaden mellan livet som student och nu?


I och med pandemin så är det inte så mycket studentliv här just nu. Jag är dessutom väldigt nöjd med studentlivet jag hade på S-sektionen och vill behålla de minnena, så därför strävar jag inte efter något sådant just nu. Istället fortsätter jag utveckla mig själv och får en större förståelse för andra. Man ska aldrig sluta utvecklas och alltid fortsätta att lära sig!


Vad är det bästa med det du gör nu?


Att kunna ta med mig det jag lär mig och den utveckling jag gör nu till min framtida arbetsplats där jag förhoppningsvis är konstruktör. Det är så viktigt med ledarskap och förståelse för välmående för att kunna prestera bra i ett annars väldigt stillasittande arbete, vilket många som läser denna utbildning förmodligen kommer ha.


Var ser du dig själv om 10 år?


Oj, vad spännande! Förut har jag nog alltid haft ett perspektiv där jag tänkt mig vart jag vill vara för att sedan jobba hårt för att nå dit. Idag skulle jag säga att jag fortfarande har mål och funderingar om vart jag vill någonstans, men jag fokuserar även mer på hur jag kan göra det bästa av det som är nu. Jag har alltså inte tänkt så långt, haha. Men målet är att ha en ledande roll inom konstruktion där jag även vill inkludera välmående i arbetsmiljön.


Har du några minnen du minns särskilt mycket från S-sektionen?


Jag skulle säga att det har varit fem år fulla av olika minnen och därför är det svårt att välja. Bland annat är det alla föreningar jag varit med i, såsom kören, spexet och quasteriet, som har gjort tiden på sektionen och att man klarat studierna så bra. Jag skulle även säga tiden i sektionsstyrelsen där jag fick se många personer utvecklas, eller de stora sakerna som när jag var med i projektgruppen i Lava. Ett annat minne är tiden som Öhs, där man under kort tid hann göra väldigt mycket och lära känna varandra på alla plan. Allt jag gjort och alla grupper jag varit en del av har givit något, både erfarenhetsmässigt och på ett personligt plan. Men något jag framförallt aldrig kommer glömma och som jag är så tacksam för är alla de underbara människorna jag mött. De har alla haft en påverkan, givit energi till att göra olika saker och gjort att man njutit av varje steg, både de man tagit framåt och bakåt. Bland annat är det de i styrelsen i QBM som blev som en familj för mig eftersom jag inte hade någon i Stockholm. Vi kunde till exempel ta upp och lösa våra problem med varandra.


"Våga hälsa på folk i OaSen [...] OaSen är ett hem under studietiden och alla som är där är ens familj - så våga sätta dig bredvid en främling!"

Har du något tips till nuvarande studenter?


Nu ska pappa Baloo lära er allt han kan! Haha, skämt åsido. Som student skulle jag nog säga att inte stressa ihjäl sig och att allt kommer lösa sig. Även om det låter klyschigt så är välmåendet så viktigt för att ha kul på vägen och för att kunna njuta av att titta tillbaka på en tid full av händelser. Ett annat tips är att våga hälsa på folk i OaSen, haha. OaSen är ett hem under studietiden och alla som är där är ens familj - så våga sätta dig bredvid en främling! Hälsa även på de du inte känner, det blir ju vad man gör det till. Ett annat tips är att dokumentera saker, vilket jag ångrar att jag inte gjorde mer eftersom jag är en sådan minnesfantast. Det är så svårt att komma ihåg specifika händelser, så det hade varit superkul att nu i efterhand ha bilder att titta tillbaka på. Ett sista tips är att våga söka jobb som du tycker verkar intressanta och att inte låta sig hindras även om du inte skulle ha alla meriter. Och använd dina kontakter, både de du träffat inom och utanför sektionen.


Sammanfattningsvis verkar det alltså som att i samma stund som det sista kapitlet på S tar slut så börjar ett helt nytt. Det enda som verkar gå att veta med säkerhet är att det livet är något annat. Snart är det du som håller i pennan och ska börja skriva historien om livet som ingenjör eller teknolog. Undra vad det kommer att stå i berättelsen om dig.


Anja Ericson

Skribent

Annons

Annons

Vote in the union elections

Senaste artiklarna