Att ta fram en ny sångbok
Uppdaterat: 15 aug. 2022
Nu på torsdag är det äntligen försäljningsstart för S-sektionens nya sångbok! Esset tog därför ett snack med Sångbokskomittén om vad vi kan förvänta oss av den nya upplagan.
Ett urval av äldre sångböcker. Bild: Sångbokskommittén.
Först och främst – varför behövs en sångbok?
Den gamla sångboken trycktes år 2011 men den tog slut någon gång runt 2016. Sedan dess har vi tyvärr varit utan sångböcker så ingen av oss i kommittén har ägt en, väldigt tråkigt! När en ny grupp skulle väljas för att göra en ny så anmälde vi oss direkt!
Varför behöver vi då göra en ny version?
Med tidens gång så sjunger vi nya sånger och slutar sjunga vissa gamla, det är liksom en naturlig utveckling som sångboken återspeglar. Våra gasquetraditioner är också under ständig förändring så där försöker vi följa med i utvecklingen! Sen är det så klart kul att skapa något som är vårt egna och är nytt och fräscht.
Vad är det som är nytt jämfört med den förra boken då?
Vi har lagt till lite mer rolig kuriosa om sektionen och om det vi sjunger om, drycken! Båda är saker som vi i kommittén bryr oss om haha. Vissa sånger från äldre sångböcker gör comeback i den nya och många från förra sångboken kommer tillbaka, somliga i en smått uppdaterad variant. Vår vett och etikett-del har uppdaterats lite sedan sist också!
Hur länge har ni jobbat?
Kommittén blev tillsatt under våren 2020 och satte igång på riktigt under hösten när vi kom tillbaka till skolan. Så det har väl blivit ganska precis ett år med arbete.
Vad är det ni har gjort under det här året då? Hur har processen sett ut?
Vi har suttit tillsammans men också mycket över zoom och gått igenom sånger i gamla böcker. Tre hela sångböcker har vi sjungit igenom, även det delvis över zoom med varierande resultat haha. Vi har även fått chansen att själva bidra med sånger till boken, vissa har vi skrivit själva medan andra är upphittade längs vägen. Alla vi har med andra ord varit inblandade i vilka sånger som ska med. Sedan har vi delat upp resten av arbetet mellan oss. Kalle, Adam och Torkel har suttit mycket med texterna; Johanna och Sidra står bakom illustrationerna och John har gjort ett hästjobb med layouten.
När det sedan kom till april i år fick vi ett helt eget sektionsmöte som godkände innehållet i sångboken och en liten budgetändring. Sedan dess har det handlat mycket om “the final touches” så att säga. Vi har suttit med materialval till boken, exakt layout och lite sånt sedan dess ända tills filerna skickades in till tryckeriet. Efter lite maskinhaverier här och där kom de till slut till oss under mottagningen och nu är böckerna äntligen helt klara, numrerade för hand och redo att säljas.
Vad har varit roligast? Svårast?
Om vi får börja med det svåraste får vi ändå säga att det är avvägningen mellan nytt och gammalt. Det har varit en del diskussion om vad som är lämpligt att sjunga och vi vill att folk ska känna sig bekväma med sångerna och våra traditioner samtidigt som vi förstår att mycket måste ställas i historisk kontext och vi inte vill röra runt i andras verk på vilket sätt som helst.
Det roliga har vi tagit upp lite kort i vårt förord, det är superkul att få vara delaktig i och bidra till sektionens sångtradition. Alla vi i kommittén har känt att musik har betytt mycket för oss under vår tid på KTH så naturligtvis betyder det mycket för oss. Sen har det varit superkul att få jobba tillsammans i kommittén.
Commentaires