top of page

Är du verkligen vuxen?

Dags för lite självgranskning, häng med!

Var det någon mer än jag som efter ha börjat KTH kände sig… lurad? Var det inte nu en skulle känna sig vuxen? Plugga, studenta, få ihop något som liknar en ekonomi - VARA VUXEN. Men icke. Jag kastade ärtsoppa hejvilt omkring mig senast förra månaden. Så, vad innebär det egentligen att vara vuxen?


När denna fråga först kom till mig satt jag och åt kärleksmums och knäckebröd till middag. Och kände: det här är inte en middag en vuxen person äter. Sen tänkte jag ett varv till. Är det friheten i att själv välja middag som faktiskt är det ”vuxna”?

När kan en då betraktas som en vuxen individ? Avgörs det av ens ålder? Jo rent juridisk, men jag skulle vilja påstå att det stannar där. Låt oss se oss runt på KTH. Här befinner vi oss i en bubbla av icke-ålder. Folk är ju banne mig vilken ålder som helst här. Upptäcker ständigt klasskamrater som är över 30, har barn… Men är de vuxna? Skulle inte tro det. De sitter ju i samma skit som oss andra. En unge lurar ingen!

Att vara vuxen har alltså inget med ens ålder att göra. Inte heller ger det några vuxenpoäng att plugga på universitet. Vi får jobba oss vidare. Låt oss besöka en kär vän: Google. Svar: ”Klara sig själv utan vårdnadshavare”. ”Full mognad”. ”Stabilt jobb”. ”Köpa bostad”. ”Skaffa familj”. Uppriktigt sagt så är det få på KTH som uppfyller dessa kriterier. Särskilt att klara sig utan vårdnadshavare. Vi är ju en bortskämd hög hela bunten.


Vi var nog många som i våra yngre dar (ändå lite vuxenpoäng att kunna säga så) tänkte: När jag blir stor blir jag fri. Likt mig själv: ”innebär friheten att äta en dålig middag att jag är vuxen?”. Efter närmare eftertanke kommer jag stryka detta påstående och komma upp med ett nytt. Du är vuxen när du är fri att välja men väljer att inte vara fri. Vågar till och med påstå att en är en vuxen när en av egen vilja väljer det tråkiga, men kanske rimliga alternativet. Att köpa bostad till exempel. MYCKET vuxenpoäng. Men du är inte fri. Lån upp till öronen. Och ärligt talat, ingen tycker det är kul att ”pyssla i trädgården”.


För att sammanfatta. För oss som pluggar på KTH är det redan kört, vi kommer aldrig bli vuxna. Kul! Trevligt! Grattis! För alla andra: Köp en villa i Eskilstuna samt komplettera denna med en hund. Då är du hemma!


Frida Wistfors

Comments


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page