top of page

Är ålder bara en siffra?

Höstterminen 2019 var andelen sökande med en ålder 25 år och äldre cirka 12 procent på programmet Samhällsbyggnad. Motsvarande statistik för Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling var cirka 24 procent. För Fastighet och finans var andelen över 25 år 26 procent. Det finns således en del äldre studenter inom vår sektion, frågan är om ålder bara är en siffra eller om sektionen och sektionslivet upplevs annorlunda av olika åldrar. För att få olika perspektiv på det hela har jag intervjuat en äldre student, Olga Piksina, samt en yngre student, Linn Nilsson, som båda går kandidatprogrammet Fastighet och Finans.
Olga Piksina går sitt tredje år på Fastighet och Finansprogrammet. Så här upplever hon sin tid på skolan:


- Hur upplevde du mottagningen? Tilltalade den dig? Kände du dig inkluderad?

Har inte umgåtts med 20-åringar på ett bra tag så det blev lite av en omställning. Jag blev imponerad av hur tjejer och killar umgås, de upplevdes som väldigt jämlika och det förekom inga sexistiska kommentarer eller så. Vilket var något jag upplevde som yngre, var mer sexistiskt då.


Mottagningen blev väldigt indelat, hamnade inte i grupp med de som jag sedan gick i samma klass med. Hade gärna sett att det var mer uppdelat utifrån klasserna. Personer som jag hamnade i samma nollegrupp med sa inte hej efter mottagningen. I början sa jag hej men blev flertalet gånger ignorerad så slutade tillsist säga hej.

Många tar även avstånd när de får höra min ålder.


Jag tyckte det var riktat mot yngre personer. Vissa lekar kändes väldigt ungdomliga, vilket inte blir lika roligt när man är äldre. Som äldre får jag mer nöje av umgänge än att dricka mycket alkohol. På gasquerna blev det mer fokus på drickandet än umgänget, jag gav bort mycket av min alkohol då jag inte klarar av att dricka lika mycket längre.


- Känner du att studentlivet tilltalar dig? Exempelvis pubarna, sektionsaktiviteter?

Nej, jag blev besviken. Stämningen är inte så bra, är väldigt uppdelat i min klass. Ingen som frågar om man vill följa med på exempelvis pubar, känns inte så välkomnande. Blir därför att jag väljer att inte gå.


- Går det att plugga på KTH även fast man har barn och måste ha en viss inkomst?

Vi hade de ekonomiska förutsättningarna för det då min sambo jobbar heltid. Blir såklart svårare som ensamstående att få ekonomin att gå ihop. Jag har även jobbat extra på jobbet, som jag tidigare var heltidsanställd på, under studietiden. Ville åka på utlandsstudier i Australien samt att min sambo och son skulle följa med. Det krävs bra betyg för att åka till Australien, jag har därför inte arbetat så mycket utan lagt fokus på skolan istället. Något positivt med att plugga är att man har mycket flexibel tid, vilket är bra när man har barn.


- Hur är det att lämna jobb med en fast inkomst och börja plugga igen?

Jag hade en bra position i Ryssland innan jag flyttade till Sverige 2010, det var då svårare att få ett lika bra jobb. Min upplevelse var att man måste få en utbildning för att kunna få ett bättre jobb i Sverige, att man blir mer attraktiv för arbetsgivaren med en utbildning.


För mig var det ett lätt beslut att gå från jobb till skola då jag hade de ekonomiska förutsättningarna och att jag inte hade de jobbet jag skulle vilja ha. Tror att det är svårare att ta beslutet om man har ett jobb man trivs med.
Linn Nilsson går sitt andra år på Fastighet och Finansprogrammet. Så här upplever hon sin tid på skolan:


- Hur upplevde du mottagningen? Tilltalade den dig? Kände du dig inkluderad?

Jag var inte med jättemycket på mottagningen, men mitt första intryck var att många var i min ålder. Trodde det skulle vara större åldersskillnader mellan personer, vilket kändes väldigt intressant då alla har olika erfarenheter. Det var kul att lära känna de andra under mottagningen men upplevde det som att de blev lite dålig stämning om man inte dök upp på allt. I mina ögon passar mottagningen bättre för de yngre men vill ändå ge kredd till de som styrde upp det hela.


- Känner du att studentlivet tilltalar dig? Exempelvis pubarna, sektionsaktiviteter?

Ja det gör jag. Finns en väldig variation av aktiviteter och känns som att man kan vara med och påverka. Känns som att de som är aktiva inom sektionen är bra på att visa upp sig och visa vilka möjligheter som finns. Vilket dem gör genom att exempelvis dyka upp i slutet på en föreläsning och prata eller genom olika montrar.


- Tror du att det går att plugga på KTH även fast man har barn och måste ha en viss inkomst?

Ja det tror jag, men det beror säkert på. Jag har själv en kompis som har barn och det verkar fungera bra. Det är rimliga tider som man är i skolan. Vi har heller inte så många obligatoriska moment så blir flexibelt.


- Hur tror du det är att lämna jobb med en fast inkomst och börja plugga igen?

Har själv jobbat innan men jag som ung hann inte flytta hemifrån, eller ta på mig andra åtaganden, innan jag började högskolan. Är nog svårare att ta det steget som äldre, då man kanske har en bostad och familj. Blir nog ett större steg att ta ju äldre man är. Jag tänker inte på åldern på de i min klass, ser inte sån stor skillnad. Jag tycker det är modigt av de som vågar ta steget, ålder är inte något som ska stoppa en.


Även om Olga och Linn går samma kandidatprogram på samma sektion, har de en något annorlunda bild av sin tid på skolan. Olga upplever ett något kyligare bemötande, medan Linn känner sig välkommen i studentlivet på sektionen. Så är ålder bara en siffra på vår sektion? Den slutsatsen låter jag dig som läsare dra.


Regina Rutegård

Skribent


Comentários


Annons

Annonsera med ESSET

Senaste artiklarna

Annons

bottom of page